Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Blog

Neem ik net een hap van mijn zelfgebakken pannenkoek van glutenvrije granen, lees ik weer een positief bericht over de effecten van het paleo-dieet. Het paleodieet laat in dit (kleine) proefonderzoek andere diëten ver achter zich als het gaat om gezondheidswinst, zoals het terugdringen van diabetes type II. Volgens de paleocultuur is mijn pannenkoek héél fout..

Mijn pannenkoek heb ik heel eigentijds versierd met zelfgemaakte compote, van wilde bramen en blauwe bessen en een flinke eetlepel honing. Zóóó lekker! Maar als er één productgroep is die echt niet kan in paleoland, dan zijn dat granen. En behalve granen ook melk, suiker en alle geraffineerde producten. Ik zou dus nu een bakje fruit met noten moeten eten. Maar wil ik dat?

Een mens is een gewoontedier, en mijn gewoontes heb ik drie jaar terug al drastisch veranderd. Van mijn traditionele bruine boterham met appelstroop of pindakaas, ben ik overgestapt op een (in de familie breed geaccepteerd;) ontbijtje op basis van pap of zelfgebakken brood. En soms neem ik een eitje op een glutenvrije cracker. Maar haver, boekweit, gierst, rijst en soms quinoa zijn het startkapitaal van mijn ontbijt. En daar voeg ik een granen-, kokos- of notenmelk aan toe. En dan maak ik het feestje compleet, met noten of zaden en vers fruit.

Ik word al blij als ik het schrijf, kun je nagaan hoe ik zit te genieten als ik het eet…

Dus dat paleodieet lijkt niet aan mij besteed. Om te beginnen staat het woord ‘dieet’ mij niet aan. Het suggereert een keurslijf van dingen die niet mogen. En daar hou ik niet van. Het geeft (mij in elk geval) stress. En (te veel) stress, in welke vorm dan ook, is ongezond.

Je kunt paleo natuurlijk ook als een leefstijl zien. Dat maakt het al stukken sympathieker. Vlees, vis, noten, fruit, eieren en oliën zoals kokosolie staan dan op het menu. Het is een kort rijtje van gezonde en lekkere voedingsmiddelen en vraagt veel van je creativiteit om er iets lekkers van te maken.
Het verboden rijtje is stukken langer, dat laat zich raden. Want alle soorten zuivel (boter, kaas, melk, room), granen (ook de glutenvrije, dus ook rijst) en zaden (dus ook quinoa), suiker (dus ook honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, agavesiroop, palmsuiker), aardappelen (ook zoete aardappelen), pompoen, en nachtschade groenten als aubergine, tomaat, paprika mogen niet. En met dat laatste rijtje kan ik het nog wel eens zijn, hoewel ik die groenten stiekem ook omhels.

Toen ik vanochtend mijn heerlijke pannenkoeken stond te bakken, dacht ik aan mijn oma. Vandaag zou ze 101 geworden. De teller bleef steken bij 94.
Mijn oma at anti-paleo: boterhammen met oude kaas of jam, en ze dronk elke dag een beker melk. Ze at tarwepannenkoeken met stroop, biefstuk met roomboterjus, in roomboter gebakken aardappelen, gekookte groenten en sla met ei en tomaat. Mijn oma bakte ook pannenkoeken én tulband, appeltaart of roomboterkoek. Niet dagelijks, maar wel wekelijks.

Hoe kan dat nou toch, dacht ik. Wat at ze niet? Geen E-nummers, geen bewerkt voedsel. En (open deur) het milieu was het grootste deel van haar leven in alle opzichten beter dan nu. Last but not least: oma was altijd in beweging. Overigens is mijn andere oma 91 geworden, en die hield er dezelfde gewoontes op na.

Wat nou, paleo? Of eigenlijk: wat nou dieet in het algemeen? Het allerbelangrijkste is te eten wat bij je past, en voor sommigen is paleo dé manier. Maar de bottom line is: waar je ook voor kiest, het gaat om puur, eerlijk, ongekunsteld eten. Niet teveel, dat ook. En blijven bewegen. Ik neem nog lekker een hap van mijn zelfgebakken anti-paleo pannenkoek.;)