Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Blog

Een sesamstraat vol sesamzaadjes… ‘Sésamstraat tralala…’ Jeetje, waar gaat dit over?’ zul je je afvragen. Mijn kleine ‘sesamstraat’ sjouw ik van keuken naar badkamer en weer terug. Dat zijn mijn sesamzaadjes, zwart en wit, én sesamolie. Want mijn ochtend start met oil pulling. Dat betekent  zo’n drie minuten spoelen, zuigen en trekken van een flinke lepel sesamolie door mijn mond. Het is een effectieve, Indiase, manier om afvalstoffen die zich hebben opgehoopt (aanslag op je tong!) af te voeren. En het werkt.

Kan het nog gekker? Ja hoor. Na dit ritueel kauw ik op een klein handje sesamzaadjes. Daarmee masseer ik mijn tandvlees en poet ik met hulp van mijn  tandenborstel mijn tanden.
Het is even wennen, maar mijn inzet wordt beloond: gezond tandvlees en geen gaatjes. Met de tongschraper hark ik vervolgens de laatste restjes afvalstoffen bij elkaar, en schoon is mijn mond. Sesam is zeer rijk aan calcium, die op deze manier via de slijmvliezen wordt opgenomen.

Sesam(olie) heeft een hoge voedingswaarde. Het levert vitamines A, B, E en mineralen als ijzer, calcium, magnesium, koper, kiezelzuur en fosfor. Sesamolie is ook zeer rijk aan essentiële vetzuren (linolzuur en linoleenzuur). Daarmee is het een topper onder de bestrijders van uiteenlopende welvaartsziekten, zoals reuma, hoge bloeddruk, kanker, leverproblemen, migraine, astma en eczeem.

Sesamolie is ook een geweldige massageolie. De olie kan dankzij zijn chemische structuur tot diep in de huid doordringen, waarin hij zijn voedende en ontgiftende werk doet. Je kunt je huid ‘s ochtends masseren met sesamolie, 10 minuten laten intrekken en daarna onder de douche of in een warm bad stappen.

De kleine Afrikaanse zaadjes én de olie hebben dus een vaste plek in mijn voorraadkast veroverd. De sesamzaadjes voeg ik (geroosterd in een koekenpan), samen met fruit of noten toe aan mijn ontbijt. Heerlijk! Ik strooi ze ook kwistig over roerbakschotels en salades.

En dan heb ik het nog niet gehad over die overheerlijke sesampasta (tahin), die gemaakt is van gemalen sesamzaad met citroen en zout. De pindakaas is kansloos na deze ontdekking, want  de tahin staat voor mij met stip op 1 als boterhambeleg! Dus… daar gaat de sesamstraat vol sesamzaadjes: smeren, kauwen en masseren maar! 

Tip: Kies wel voor een koudgeperste biologische sesamolie, bijvoorbeeld die van Ekoplaza. Omdat deze kougeperst is, bevat hij nog alle waardevolle vitaminen en mineralen. En daar gaat het toch om? 

Een lekker gerecht met tahin? Probeer deze bulgur met geroosterde groenten en tahinsaus eens.