Candida – deel 5

In de vorige blog heb ik al een voorbeeld van een dagmenu gegeven. Altijd handig om te zien hoe een ander het doet, maar hoe breng je het in de praktijk? In mijn geval was de praktijk een apart verhaal. Ik werkte fulltime en had alleen maar ochtenddiensten. Dat betekende in de precandidatijd iedere ochtend om 05.15 opstaan, ontbijtje in de tas en gesmeerde broodjes voor de lunch uit de vriezer grijpen en hop op de fiets.

Met candida (of een ander dieet vanwege bijvoorbeeld een allergie) wordt het allemaal net even wat ingewikkelder. Het klinkt vervelend en schools, maar het is echt een kwestie van plannen, voorbereiden, discipline en doorzettingsvermogen. Dat kan maanden of zelfs een paar jaar duren. Wil je je eetpatroon veranderen omdat je gewoon gezonder wil leven, doe het dan stap voor stap. Moet je op dieet vanwege candida of een allergie dan is het zaak om zo snel mogelijk je eetpatroon aan te passen om de schimmel uit te roeien en je weerstand te verhogen waarna je weer kunt beginnen met opbouwen.

Bij candida zul je de eerste twee weken voor je gevoel op rantsoen zijn. En dat is ook zo. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen en heb de eerste vier weken geen fruit gegeten. Ik heb zoveel mogelijk met groente en eieren gevarieerd. Daarbij viel ik enorm af, wat op zich een pluspunt kan zijn, maar in mijn geval werd ik vel over been. Dus voegde ik wat vaker kip toe aan mijn menu (ik at geen ander vlees). Maar daarmee was mijn trek nog niet gestild. Helaas moet je bieten, wortels, (zoete) aardappelen, pastinaak en pompoen laten staan; heerlijke ingrediënten om een goeie soep van te maken. Gelukkig kun je met andere groenten ook een lekkere soep maken. Dus op zondag gooide ik allerlei groenten in de pan, gistvrije bouillon (biowinkel) en water erbij en de staafmixer erop. Zo had ik in ieder geval een warme lunch, aangevuld met een salade met avocado (vult enorm) zalm/kip/ansjovis/sardientjes en/of ei. Iedere week een andere soep, dat was op on Christelijke tijden zoals die van mij nog prima te doen. Zorg voor een goeie tas en stevige bakjes zodat je niet met een spoor van soep op je werk arriveert.

Als je om zes uur begint, heb je ook sneller dan normaal weer zin in iets anders. Met een stevig ontbijt voorkom je dat je om half acht alweer gaat snacken. Ik hield het goed vol tot tien uur, waardoor de lunch op het normale tijdstip van 12 uur viel. Thuis had ik (bijv, ook op zondag) een kokoscake gebakken die ik  een week lang in de koelkast kon bewaren.

En ‘s avonds eet je bijvoorbeeld een wokgerecht, of kippenpoten met groenten of vis met groenten enz. Na twee weken kun je er langzamerhand dingen als havermout, quinoa, boekweit, amaranth, zoete aardappel, biet, pastinaak e.d. aan toevoegen. Alleen paddenstoelen en andere schimmels kun je dan nog echt niet eten. Maar het wordt na twee weken makkelijker om een voedzame maaltijd te bereiden van langzame koolhydraten.

Het dieet vul je aan met een aantal belangrijke supplementen die behalve het doden van de schimmel ook zorgen voor ondersteuning van het verbeteren van je immuunsysteem, want daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. (zie blog 2 ).

Een probioticum is een belangrijk middel om je weerstand te verhogen. Je darmen zijn de basis van een goede gezondheid, dus daar moet je bacteriehuishouding op orde zijn. Zo niet, dan riskeer je doorlaatbare darmen, met als gevolg dat er onverteerde eiwitten  in het bloed terechtkomen en er bijvoorbeeld allergieën ontstaan. Dus: aanvullen met goeie bacteriën! Zelf gebruikte ik Orthiflor Original van Orthica, in het begin driemaal daags één capsule, één in de ochtend op de nuchtere maag, acht uur later weer één en één in de avond op de nuchtere maag. Je bouwt na zes weken af naar twee (ochtend en avond). Dat kun je gerust twee maanden volhouden. daarna ga je terug naar één capsule per dag in de ochtend.

Caprylzuur heeft de eigenschap je afweer te versterken om de schimmels en gisten weer in balans te brengen. Ik kocht het bij De Tuinen, maar ik ben er net achter gekomen dat ze daar niet meer worden verkocht; via internet kun je verschillende verkooppunten achterhalen.

Taurine, kalmeert en is handig voor mensen die na een lange stressvolle periode candida hebben gekregen.

Vitamine C om de weerstand te verhogen

Vitamine B Complex, in mijn geval was ik maandenlang te druk geweest en ontstond er een groot tekort aan de verschillende B vitamines . Het B complex helpt bij de ondersteuning van je zenuwstelsel en de spijsvertering.

Candiplex Strong, dat is een combinatie van caprylzuur, Pau d’Arco, grapefruitzaad en knoflook. Dat kan zeker in de eerste weken gerust in combinatie met alle andere supplementen genomen worden.

Dan nog even de verschillende kruiden en specerijen op een rijtje die je helpen bij Candida:

Knoflook, ui en kurkuma in combinatie met zwarte peper en gember. En vergeet de biologische appelciderazijn niet!

In de volgende blog ga ik in op candida en je sociale leven, en wat doe je bijvoorbeeld op vakantie?

Volg de candidasoap via deze blog, twitter, facebook en instagram, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze! En doe mee met de candialoog! info@www.mindyourfood.nl