Foodbattle zonder einde

Er komen geen mailtjes meer binnen van de Foodbattle organisatie. De Foodbattle is voorbij, en eigenlijk vind ik dat wel jammer. Het is zo’n goeie stok achter de deur én ik vind het een uitdaging om de lat steeds weer een stukje hoger te leggen, en de weegschaal niet te ‘belasten’ met prakjes die afgekeurd zijn. Maar wat let mij om lekker door te gaan?

Mijn schema van de derde week zag er heel saai uit: slechts één keer heb ik een restje eten weggegooid waar ik niets meer mee kon, en wat ook niet thuishoorde in de voerbak van de hond. Met een vakantie voor de boeg, net voor het einde van de derde week, kon ik mijn buurtjes blij maken met de restjes: een kleine rode paprika, een half pakje feta en een basilicumplantje. Hoera! Koelkast leeg. Geen schuldgevoel.

Terug van vakantie begin ik dus met schone lei. Ik ben zorgvuldig in de aanschaf van verse producten, en de voorraad pasta’s, rijst, granen en zaden houd ik scherp in ’t vizier. Weggooien is geen optie meer, weggeven wel.

Royale inkoop
Maar dan komen de detoxdagen eraan, en ik koop royaal in, want tja, hoeveel smoothies gaan we maken? Mango’s, avocado’s, appels, spinazie en bleekselderij. Wortels horen er ook bij en de peren zien er nog steeds goed uit, dus die belanden ook in mijn kar. Havermelk en biologische groentesappen doen het goed als verdunners voor de smoothies en werken ook nog smaak verhogend. Ontgiftende kruiden zoals gember en peterselie mogen niet ontbreken en de limoentjes verdienen ook een plek in het smoothie-buffet. Keus genoeg dus!

Buffet geopend!
Als het smoothie buffet is geopend, word er voorzichtig geproefd. Het rommelt en borrelt hier en daar (we zijn tenslotte aan het detoxen), en sommigen geven de voorkeur aan water als tussendoortje. De smoothie met spinazie, avocado en banaan is favoriet. En dus blijft er een grote mand met groenten en fruit over. Mijn collega’s van de detox zijn blij met de restjes soep die ik heb gemaakt en nemen wel wat fruit mee naar huis, maar ik schrik van wat er nog over blijft, zoals een hele doos voorgesneden worteltjes en bleekselderij.

Even denken… wat kan ik daar van maken? Met een portie rundergehakt en verse pomodori tomaten erbij is het een mooie basis voor een Bolognese saus bij de pasta. Maar de zon schijnt, dus maak ik eerst maar eens een smoothie….

Aan mijn Foodbattle komt geen einde. Elke dag ga ik met mezelf de strijd aan om voedselverspilling tegen te gaan. Want ik wil niet bij de gemiddelde Nederlander horen die 50 kg voedsel per jaar weggooit. Dat is voor mij ook ‘Mind Your Food’;).

Meer info: www.foodbattle.nl

 

===========================================================================