Hoe krijg je grip op je cholesterol, zodat je statines kunt laten staan? Met voeding? Het lukte mijn buurman.

Hij, mijn buurman, zit net aan de koffie; stukje kruidkoek erbij. We blikken terug en vooruit op de week, en delen leuke weetjes van de buurt. Zijn eigen gezondheidsnieuws is ook een update waard. Voor mij althans.

Hij valt meteen met de deur in huis: zijn cholesterolwaarden (zijn LDL en totaal cholesterol) zijn eindelijk goed. Hij kijkt mij glunderend aan. “Bravo!”,  zeg ik. Zie je wel dat je het kan? Gewoon door te letten op wat je eet? Zo krijg je grip op cholesterol. Nou ja, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zijn wederhelft met de scepter zwaait in de supermarkt én in de keuken. Dus het is niet helemaal zijn verdienste, maar het resultaat van gezamenlijke inspanning. Hoera!

Buurman is een Bourgondiër pur sang, en een echte Hollandse kaaskop. Hij is dol op foute snacks, minder dol op gewoon eten.

En dat terwijl vrouwlief met passie in de keuken staat en heerlijke gerechten bereidt. Maar zij is pescotariër, hij het type alleseter, met accent op vlees. Hoe krijg je dat bij elkaar? Op het bord bedoel ik!

Ik had al enige keren uit de doeken gedaan waar de gevaren scholen in zijn eetpatroon. Tja, die lekkere kaas, de room in de soep, de gehaktballetjes,  pinda’s en andere snacks bij de borrel. Dat kon allemaal heus wel minder en vooral ook ánders. Maar je eetpatroon veranderen is best lastig, dat weet ik. Buurman luisterde wel braaf naar mijn adviezen, maar voerde ze niet uit.

En zo duurde het wel een jaar voordat hij uitgedokterd was met verschillende statines (cholesterolverlagende medicijnen) en vooral met de bijwerkingen ervan. Want daar kon hij niet mee door de bocht.

Die spierpijnen deden hem echt de das om. Hij was helemaal klaar met die statines en wilde nu echt aan de bak met zijn eetpatroon. Oké, minder vlees dus, minder kaas, en nootjes op rantsoen. Meer groenten, meer fruit, en gemberthee deden wonderen. Beweging doet ook wonderen.  (En vergeet de strenge hand van vrouwlief niet.) Hij werd eindelijk beloond voor zijn inspanningen en verbaasde de huisarts (en zijn vrouw) met de vruchten die het afwierp. Het licht ging op groen, de huisarts gaf hem haar zegen: hij kon door zónder statines. Wat voeding al niet kan doen voor je! Het verbaasde hem, maar hij was trots op zichzelf dat het gelukt was. Een succesje om te delen bij de koffie.

En nu is het een kwestie van koers houden. Dat duurt zo’n maand of drie; dan voelt het niet meer als ‘offers brengen’, maar is hij gewend aan zijn nieuwe eetpatroon. En ook dát gaat hem lukken. Echt. Het is immers voor het goede doel: grip houden op zijn cholesterol. 😉

Feiten

Er zijn in Nederland ongeveer 2 miljoen statine-gebruikers. Het gros van hen slikt ze onnodig. Behalve dat de statines symptoombestrijders zijn, lijden deze mensen onder de neveneffecten van dit medicijn: spierpijn, spierschade, gewrichtspijn. Maar ook hepatitis, leverschade en leverfalen komen voor. Het baat niet, het schaadt wel.En de enige speler die vooral baat heeft bij het voorschrijven van statines is de farmaceutische industrie.
Sinds enkele jaren is er een nieuwe vorm van statine op de markt, de zogenaamde PCSK9-remmers. Injecties die een of twee keer per jaar worden toegediend bij ca. 20.000 mensen en € 6.000 tot € 8.000,- per jaar kosten. Saldo: 45 miljoen euro op jaarbasis. Lucratief ook.

RADAR wierp in mei 2019 een kritische blik op het gebruik van statines. De moeite waard om terug te kijken: https://bit.ly/2Zgm0vX

Heb je een vraag of kan ik je helpen? Mail mij gerust: mindyourfood@live.nl