Interview het E-probleem

Is er een E-probleem? Of toch niet? Mind Your Food heeft natuurlijk een mening over E-nummers. Dat kan niet anders, want dit gaat over eten. Journaliste in spé Jeanine van Brummen legt mij het dilemma van elke consument voor: het E-probleem; het meest getest, het minst vertrouwd.

Het blijft lastig met die E-nummers. Ze zitten overal in ons eten, en dat weten we. Maar we weten ook dat ons voedsel wordt getoetst op veiligheid. Alle toegestane (veilig verklaarde) additieven krijgen een E-nummer. De wetenschap bepaalt voor ons dus de veiligheidsnorm en controlerende instanties, zoals de VWA, bepalen of die norm niet wordt overschreden. Maar wat bepaal jij?

Eigenlijk is het absurd dat we a. bewerkt voedsel eten (en veel verpakt voedsel verdient de naam voedsel niet eens) en b. een ander de norm laten bepalen van wat veilig is en wat niet. En misschien zit daar wel mijn meeste wrevel.

De natuur reikt ons allerlei mogelijk smaak- en kleurstoffen aan. Denk maar aan citroenzuur of appelzuur en een kleurstof zoals curcuma. Die natuuridentieke stoffen dragen ook E-nummers en zijn veilig te gebruiken (mits je er niet intolerant of allergisch voor bent). Maar de meeste toegevoegde stoffen zijn kunstmatig (synthetisch) vervaardigd, van dierlijke (varkens) afkomstig of van biotechnologische oorsprong (gentechnologie). En dan kom je als consument toch in een grijs gebied terecht. Want hoe reageert je lichaam op het eten van al die kunstig vervaardigde smaak-, geur-, kleurstoffen en conserveringsmiddelen? Op de korte termijn is de veiligheid (van ‘normale consumptie) gegarandeerd, maar wat zijn de langetermijneffecten van een overdaad aan additieven??

Alle schandalen in de vlees- en zuivelindustrie, de ene na de andere waarschuwing over een misser in een bewerkt product, en het advies van de Gezondheidsraad minder bewerkt rood vlees te eten, heeft het wantrouwen van de consument alleen maar vergroot. In het verlengde daarvan ligt het scepticisme ten aanzien van E-nummers.

‘Kun je die verwarring begrijpen? En draag jij bij aan die verwarring?’, vraagt Jeanine.

Ja, die verwarring begrijp ik maar al te goed. Het is net als met alle trends op voedinggebied. Welke voeding is goed voor jou? Daar is geen algemene regel voor te geven.

Je hebt volgens mij twee keuzes als consument: blind vertrouwen op de wetenschappelijke toets of een gezond wantrouwen tegenover alles wat bewerkt is. Waar zal ik voor pleiten?

Interview het E-probleem Mind Your Food

Interview het E-probleem