Seeeésamstraat….

Seeeeeeesamstraat tralala … Mijn kleine ‘sesamstraatje’ sjouw ik van keuken naar badkamer en weer terug. Sesamzaadjes, in zwart en wit, én sesamolie. Want mijn ochtend start met oil pulling, zo’n drie minuten spoelen, zuigen en trekken van een flinke lepel sesamolie door mijn mond. Het is een effectieve, Indiase, manier om afvalstoffen die zich hebben opgehoopt (aanslag op je tong!) af te voeren. En het werkt.

Kan het nog gekker? Ja hoor. Na dit ritueel kauw je op een klein handje sesamzaadjes waarmee  je je tandvlees masseert en met hulp van je tandenborstel je tanden poetst.
Het is even wennen, maar je inzet wordt beloond: gezond tandvlees en geen gaatjes.Met de tongschraper hark je vervolgens de laatste restjes afvalstoffen bij elkaar, en schoon is je mond.Sesam is zeer rijk aan calcium, die op deze manier via de slijmvliezen wordt opgenomen.

Sesam(olie) heeft een hoge voedingswaarde. Hij levert vitamines A, B, E en mineralen als ijzer, calcium, magnesium, koper, kiezelzuur en fosfor. Sesamolie is ook zeer rijk aan essentiële vetzuren (linolzuur en linoleenzuur) en daarmee een topper onder de bestrijders van uiteenlopende welvaartsziekten: reuma, hoge bloeddruk, kanker, leverproblemen, migraine, astma en eczeem.

Sesamolie is ook een geweldige massageolie. De olie kan dankzij zijn chemische structuur tot diep in de huid doordringen, waarin hij zijn voedende en ontgiftende werk doet. Je kunt je huid ‘s ochtends masseren met sesamolie, 10 minuten laten intrekken en daarna onder de douche of in een warm bad stappen.

De kleine Afrikaanse zaadjes én de olie hebben dus een vaste plek in mijn voorraadkast veroverd. De sesamzaadjes voeg ik (geroosterd in een koekenpan), samen met fruit of noten toe aan mijn ontbijt. Heerlijk! Ik strooi ze ook kwistig over roerbakschotels en salades.

En dan heb ik het nog niet gehad over die overheerlijke sesampasta (tahin), die gemaakt is van gemalen sesamzaad met citroen en zout. De pindakaas is kansloos na deze ontdekking. Tahin staat voor mij met stip op 1 als boterhambeleg! Dus…smeren, kauwen en masseren maar!