Aan ‘t roer bij Ekoplaza

En dan ineens sta ik aan ‘t kookroer’ bij Ekoplaza Bilthoven. Achterin de winkel mag ik acte de présence geven: Mind Your Food gaat praten & proeven met de klanten van Ekoplaza. Ze zijn wel een beetje verwend, die klanten van Ekoplaza. Want élke zaterdag wordt hier iets lekkers gemaakt. Puur toevallig dat de kokkin ziek is, en ik de honneurs mag waarnemen.

Vanachter mijn mini-keukentje heb ik prachtig zicht op wie er binnenkomen. Het lijkt aanvankelijk een ongelukkig gekozen dag (vanwege carnaval) maar de ene na de andere trouwe bezoeker stapt naar binnen en komt nieuwsgierig bij mij kijken.

Ik heb mijn ‘bietensalade à la oma’ gemaakt, en zie de hoeveelheid gestaag slinken. ‘Wat zit er allemaal in?, en ‘Heb je het recept voor mij’? wordt mij geregeld gevraagd. De een na de ander neemt de tijd om echt over voeding te praten, of heeft een brandende vraag. Er zijn paleo-eters en veganisten, klanten die suiker hebben afgezworen of alleen maar onbespoten willen eten. Ik help iemand een nieuw ontbijt samenstellen en voor een ander zoek ik lactosevrije boter. Leuk, leuk, ik geniet!

Het stempel ‘geitenwollensokken’ is al lang niet meer van toepassing op de klanten van de natuurwinkels. Eén ding hebben ze natuurlijk gemeen: het zijn bewuste kopers. Ik herken mezelf in het winkelend publiek: etiketten worden met zorg gelezen en mensen staan minuten lang voor een schap om producten te bekijken en te vergelijken.

Mooi om te zien hoeveel mensen al die switch naar biologische, duurzame producten hebben gemaakt, met E-nummers die door de beugel kunnen en smaakvolle alternatieven voor vlees en vis.

Over voeding raak ik nooit uitgepraat, en hier ben ik helemaal op mijn plek. Ekoplaza, dat smaakt naar meer!