Niet alleen de Spanjaarden zijn dol op tortilla’s! Wij happen graag mee in deze heerlijke voedzame aardappelgerechten. Je kunt tortilla’s in alle varianten, met of zonder vlees maken; net wat je lekker vindt. Hier heb ik gekozen voor een klassieke Spaanse tortilla: met chorizo en wilde spinazie. Doet het altijd goed bij een (tapas)buffet, maar natuurlijk ook als volwaardige maaltijd met een heerlijke groene salade ernaast.

Niet schrikken van de koolhydraten! Aardappels verhogen weliswaar onze bloedsuikerspiegel, maar die kun je beinvloeden. Door het toevoegen van een gezond vet bij de bereiding (zoals olijfolie) verlaag je de glycemische lading. Kook je aardappels in de schil? Dan behouden ze bovendien hun waardevolle vitamines en mineralen. Aardappels zijn een gezonde bron van kalium, vitamine C, ijzer, koper en magnesium. En nu lekker happen in die tortilla!

Wat heb je nodig?

  • 500 gr (vaste) bio aardappels, in schijfjes kort gekookt
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • ca. 150 gr wilde spinazie
  • 6 eieren
  • 2 el granenmelk
  • peper/zout uit de molen
  • ca 75 gr geraspte belegen (geiten)kaas
  • 100 gr chorizoplakjes, in stukjes gesneden

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een ovenschaal met bakpapier
  • Snij de ui in halve ringen.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg de spinazie toe totdat het slinkt. Zet het vuur uit.
  • Kluts de eieren met de melk. Voeg wat peper en zout toe en meng de geraspte kaas erdoor.
  • Schep aardappelschijfjes, chorizo en spinaziemengsel door het beslag.
  • Verdeel het beslag in de ovenschaal of bakvorm en druk het aan zodat de aardappeltjes goed op elkaar zitten.
  • Bak de tortilla ca. 15 minuten in de oven, of tot het eimengsel gestold en lichtbruik gekleurd is.
  • Snij de tortilla in stukjes.