Amandel sinaasappelcake… van de naam alleen al gaan mijn speekselklieren aan het werk. Amandelen en sinaasappels zijn gewoon een gouden combi. Deze cake is zacht van structuur en tegelijk heerlijk fris. Mijn enthousiaste proevers bij Ekoplaza Bilthoven gingen voor de bijl.

Met simpele ingrediënten heb je in een handomdraai deze verleidelijke amandel sinaasappelcake gemaakt. Krijg je onverwacht visite en wil je snel iets lekkers maken? Zet de oven maar vast aan!

Kies wel voor de beste ingrediënten en gebruik ook een biologische sinaasappel (want je wilt toch geen gifstoffen binnen krijgen?). Met notenijs of clotted cream erbij is de cake ‘to die for’, zoals de Engelsen zeggen. Time for tea, any how!

Wie ga jij verleiden?

Wat heb je nodig?

  • 110 gram boter
  • 75 gram fijne biologische suiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 3 grote eieren
  • 40 gr tarwe- of speltbloem (of zelfrijzend bakmeel)
  • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder (niet bij gebruik bakmeel)
  • geraspte schil van 2 biologische sinaasappelen
  • 1 of 2 el Amaretto (naar wens)
  • Poedersuik (naar wens)

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 C
  • Vet een kleine springvorm (20 cm) in met boter en bekleed met bakpapier
  • Was de sinaasappels goed en rasp ze allebei (apart)
  • Mix in een kom de zachte boter met de suiker romig
  • Klop één voor één de eieren erdoor en evt. de Amaretto
  • Meng in een andere kom de droge ingrediënten en 1 sinaasapppelschil
  • Meng de droge ingrediënten met de boter-eiermix
  • Doe het beslag in de beklede vorm en strijk de bovenkant mooi glad
  • Zet ca. 25 min. in de oven en laat daarna op een rooster afkoelen
  • Bestrooi met poedersuiker en met de overgebleven sinaasappelschil

Tip: je kunt de bovenkant van de cake ook versieren met geschaafde amandelen vóórdat hij de oven in gaat.