Bananen…wie lust ze niet? Zoet, vezelrijk en gezond is dit populaire fruit. Banaan vind ik lekker door mijn pap, yoghurt of in mijn fruitsalade. Soms eet ik er eentje tussendoor. En natuurlijk doen ze het goed in een flensje, muffin of cake.

Ik was weer helemaal op dreef en maakte deze luxe bananencake met crunchy bodem van dadels en pecannoten. De blauwe bessen geven er een frisse twist aan. Hij is vast ook lekker met macadamia of andere noten. Experimenteer er op los, net als ik. Deze bananencake met crunchy bodem is hoe dan ook makkelijk te maken. En je steelt er ieders hart mee, wedden?

Wat heb je nodig?

  • 125 gr boter
  • 125 gr fijne (bio) kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 130 gr tarwe- of speltbloem (of zelfrijzend bakmeel)
  • 100 gr havervlokken
  • 2 tl bakpoeder (als je gewone bloem gebruikt)
  • 2 tl kardemompoeder + snufje zout
  • 100 gr havervlokken
  • 50 gr kokosvet
  • 150 gr dadels
  • 100 gr pecannoten
  • handje blauwe bessen
  • 1 tl citroensap

Hoe maak je het?

  • Vet een springvorm van 26 cm in met boter en bekleed deze met bakpapier.
  • Vet dit bakpapier ook in.
  • Verwarm de oven voor op 175 C
  • Mix dadels, pecannoten en kokosvet in een blender tot een stevige, plakkerige massa
  • Verdeel deze mix over de bodem van de vorm en druk stevig aan
  • Snij 1 banaan in smalle plakjes en leg ze op de dadel-noten bodem
  • Klop dan de boter met de suiker romig
  • Voeg de eieren één voor één toe
  • Prak 2 bananen en roer ze voorzichtig door het boter-eiermengsel
  • Mix in een blender de bloem, havervlokken en bakpoeder
  • Voeg kardemom en een snufje zout toe
  • Doe dan de droge bij de natte ingredienten en schep voorzichtig om
  • Voeg op het laatste een handje blauwe bessen toe
  • Doe het hele bakmengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad
  • Bak de cake 50 min in de oven
  • Check met een satéprikker of de cake gaar is
  • Laat ‘m afkoelen op een rooster…en hapklaar is je bananencake met crunchy bodemPsssst… lauwwarm is hij al superlekker!