Chili sin carne met zoete aardappel… mmmmm. Jaren lang heb ik alleen de variant ‘con carne’ gekend. Maar vega is me net zo lief, zeker deze, met old favorite zoete aardappel.  Chili sin carne dus. Hij laat zo lekker met zich sollen, die zoete aardappel: in de soeppan, in de wok, onder de grill, in een stoofpot. De zoete bataat voelt zich overal thuis. En hoera voor de gezondheiswaarde.

De zoete aardappel doet zijn naam eer aan, maar is geen dikmaker. Het is een gezonde vervanger voor onze doorsnee aardappel. Ik gebruik ‘m dus vaak. Dit keer daagde ik ‘m uit voor een pittige match.  In deze chili sin carne met zoete aardappel vind je ook adukibonen, rode peper, paprika en mais. Een lekkere salade en een vette klodder guacomole erbij en happen maar!

Wat heb je nodig?

  • 1 blikje aduki (of chili of zwarte boontjes)
  • 1 witte ui
  • 1 flinke knoflookteen
  • 1 zoete aardappel
  • 1 gele of rode paprika
  • 1 Spaanse peper
  • 2 trostomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 blikje maiskorrels (of 1 klein blikje)
  • 1 el olijfolie
  • komijnpoeder en chilipeper
  • verse koriander
  • peper/zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui en de paprika in kleine stukjes; verwijder de pitjes van de
    Spaanse peper en snij deze in kleine ringetjes
  • Schil en snij de zoete aardappel in kleine blokjes
  • Verwarm de olie in een braad- of koekenpan (met deksel)
  • Doe daar ui, Spaanse peper, een uitgeperste knoflookteen en de kruiden bij (behalve de koriander)
  • Roerbak tot de ui glazig ziet. Voeg dan de zoete aardappel toe en schep goed om.
  • Voeg tomatenpuree en tomaten toe en evt. een scheutje water.
  • Deksel op de pan en max. 10 min. zachtjes stoven (tot de zoete aardappel beetgaar is)
  • Voeg dan alle overige ingrediënten toe en laat nog ca. 5 – 10 min. stoven.
  • Voeg naar smaak peper/zout uit de molen toe en knip de verse koriander
    fijn en strooi deze over je chili