Quiches zijn comfortfood. En makkelijk te maken. Wat wil je nog meer? De mogelijkheden van quiches of hartige taarten, net hoe je ze noemt, zijn legio. Groenten horen er voor mij helemaal bij, en asperges hebben een streepje voor. Vezelrijk, mineraalrijk, goed voor je darmen en je lever. En die groene zijn het hele jaar door te koop, wat een luxe!

Met een kleine voorliefde voor de Mediterrane keuken, heb ik een variant gemaakt met zongedroogde tomaat en rode paprika. Parmezaanse kaas mocht ook niet ontbreken. ‘Mijn’ Ekoplaza klanten in Bilthoven zetten er graag hun tanden in, dus hier het recept!

Wat heb je nodig?

  • 5 plakjes (glutenvrij) bladerdeeg
  • 350 gr groene asperges
  • 1 rode puntpaprika, in smalle reepjes gesneden
  • 10 zongedroogde tomaten (op olie), in stukjes gesneden
  • 1 ons (plakjes) Panchetta (of spekjes/of weglaten als je vega wilt)
  • 3 eieren
  • ca. 100 ml haverroom
  • ca. 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper, zout
  • Beetje olie of boter voor invetten vorm

Overig:

  • Lage quichevorm
  • Deegroller
  • 500 gr droge bonen (als blindbakvulling)
  • 1 vel bakpapier
  • koekenpan

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien (verwijder de papieren velletjes).
  • Vet de quichevorm in met olie of boter.
  •  Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en maak er met de deegroller een cirkel van die iets groter is dan de bodem van de quichevorm en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Druk het bladerdeeg nu in de quichevorm (maak een opstaand randje) en leg hier het bakpapier op. Verdeel hierover de bonen en zet de vorm ca. 10 min in de oven tot het bladerdeeg licht goudgeel is. Haal de quiche dan uit de oven, verwijder het bakpapier met de bonen.
  • Snijd ondertussen de asperges in stukjes van ca. 3 cm en stoom of kook ze kort tot beetgaar. Als je stoomt kun je de paprikastukjes de laatste 5 minuten toevoegen. Spoel de asperges af met koud water om het kookproces te stoppen; en doe ze over in een vergiet om ze te laten uitlekken.
  • Fruit de stukjes paprika even kort aan in een beetje olie als je ze niet hebt mee gestoomd.
  • Klop de eieren los met de haverroom en voeg de kaas, de asperges, de paprika, de zongedroogde tomaatjes en een beetje peper en zout toe
  • Leg de plakjes Panchetta op de bodem van je vorm.
  • Doe het eier-groentenmengsel hier bovenop en rasp er nog wat extra kaas overheen.
  • Zet de quiche ca. 20 min. in de oven, die je nu terugdraait naar 180°C.
  • Haal de quiche uit de oven als de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Laat de quiche op een rooster iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.