Clafoutis met pruimen

Clafoutis met pruimen
Pure pruimen zijn al heerlijk, maar verstopt in een dessert als deze clafoutis nóg lekkerder. De pruimen werden me letterlijk in de schoot geworpen tijdens een picknick met een vriendin. In een boomgaard dus, met appel- en pruimenbomen. Heerlijk! Toen we onze lunch op hadden, plukte ik mijn strohoed vol pruimen en appels.

Eenmaal thuis moest ik daar natuurlijk iets van maken. En dus bedacht ik dit klassieke Franse dessert. Maar in plaats van kersen had ik nu pruimen en bovendien amandelmeel in plaats van zelfrijzend bakmeel. Ik moest er tenslotte ook een beetje creatieve uitdaging van maken.
Als je van friszuur houdt, is een beetje citroen een lekkere toevoeging. Ook een dot slagroom erbij is extra smullen.

En nu jij! Aan de slag met die clafoutis met pruimen!

Zin in meer zoete baksels met fruit? Probeer ook eens de tarte tatin.

Wat heb je nodig?

  • Bakblik of lage ovenschaal, ca. 23 cm lang
  • 500 gr rijpe pruimen
  • 2 grote of 3 kleinere eieren
  • 80 gr poedersuiker
  • 1/2 zakje vanillesuiker
  • 125 gr amandelmeel
  • 100 ml amandelmelk
  • 50 ml room
  • 2 el gesmolten boter
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • snufje zout
  • beetje extra poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 C
  • Vet je ovenschaal licht in met olie of boter
  • Halveer de pruimen en snij ze in kwarten
  • Klop in een kom de eieren goed los
  • Mix de amandelmeel hierdoor
  • Voeg dan melk en room toe
  • Doe dan de poedersuiker en vanillesuiker erbij
  • En voeg de gesmolten boter toe en een snufje zout
  • Zorg dat je het beslag mooi egalaal hebt geklopt
  • Doe een deel van het beslag in de ovenschaal
  • Leg de pruimenpartjes hier in rijtjes op
  • Voeg dan de rest van het beslag toe
  • Zet de clafoutis ca. 40 min. in de oven totdat de bovenkant mooi bruin is
  • Bestrooi met een beetje poedersuiker als de clafoutis is afgekoeld