De klassieke tulband van mijn oma verdient ook een plekje in de receptenrubriek. Vooral lauwwarm, met nog een beetje knapperige rand, is hij onweerstaanbaar.

Oma bakte hem altijd als ik kwam logeren of als er iemand jarig was. Ik liet de kans nooit voorbij gaan de pannenlikker én de beslagkom met mijn vingers uit te likken. Oma’s geheim was de eieren één voor één toevoegen en ‘lang kloppen’. Dat deed ze eerst al met een elektrische handmixer.

Ik hou zelf niet van sukade, maar wel van alle zuidvruchten. Die gaan dus mooi in deze klassieke tulband.

Wat heb je nodig?

Keukenbenodigdheden:

  • 1 grote beslagkom
  • tulbandvorm

Ingredienten:

  • 25o gr zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr roomboter
  • 175 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 1 kop donkere rozijnen
  • 1/2 kop Medjoul dadels
  • 1/2 kop gedroogde abrikozen
  • 1 kop donkere rozijnen
  • evt. 2 el poedersuiker

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  • Vet de tulbandvorm in met boter.
  • Snij de boter met messen in kleinere stukken.
  • Mix met een mixer de boter en suiker/vanillesuiker tot een romig geheel.
  • Voeg één voor één de eieren toe; mix een paar minuten na elk ei.
  • Voeg beetje voor beetje het bakmeel toe en een snufje zout.
  • Snij abrikozen en dadels in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  • Voeg de rozijnen, een beetje citroen en 1 el bakmeel. Meng dit goed. Het voorkomt dat
    de vruchtjes snel naar de bodem zakken in de cake.
  • Meng met een spatel de vruchtjes voorzichtig door het beslag.
  • Doe het beslag daarna over in de tulbandvorm en bak de cake in ca. 1 uur gaar.
  • Check met een satéprikker of de cake gaar is (als deze er schoon uitkomt is dat zo).
  • Stort de cake voorzichtig op een rooster en laat ‘m iets afkoelen.
  • Bestrooi met poedersuiker voor een extra feestelijk effect!
  • Klaar om in te happen!