Portugese sinaasappelcake…mmmm. Bakken kunnen ze in Portugal! Menig vakantie heb ik al gesmuld van de heerlijke Pastel de Nata’s, de notentaartjes en verrukkelijke cakes. Vorige zomer logeerden we in de gastvrije B&B van Fernanda, in de Minho. Elke ochtend trakteerde ze ons op een rijk ontbijt met verse broodjes, vers geperst sap, eitjes naar wens en vier verschillende zelfgebakken cakes. Smullen dus! Haar Portugese sinaasappelcake was er eentje om mee naar huis te nemen.. inclusief recept.

Wat ik zo lekker vind aan deze Portugese sinaasappelcake is dat hij vochtig blijft door de olijfolie en het verse sina-sap. Enjoy!

Meer zin in zoet? Dan heb ik hier nog een heerlijke cake voor je: hazelnootcake met frambozen en peren.

Wat heb je nodig?

    • 4 eieren
    • 175 gr bio kristalsuiker
    • 180 ml milde olijfolie
    • 180 ml vers sinaasappelsap
    • rasp van 1 grote sinaasappel
    • 150 gr tarwe- of speltbloem
    • 100 gr amandelmeel
    • 2 tl bakpoeder
    • 2 tl kardemom, liefst fijngestampte peulen
    • Snufje zout
    • ca 75 gr blanke amandelen en/of poedersuiker

Hoe maak je hem?

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm (24 cm) in met boter en/ofof bekleed met bakpapier.
  • Klop eieren en suiker in een beslagkom tot ze goed gemengd zijn. Voeg olijfolie langzaam toe, net als het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
  • Meng in een andere kom bloem, amandelmeel, bakpoeder, kardemom en zout.
  • Schep de natte ingrediënten door de droge en mix snel tot een geheel. Schenk het beslag in de springvorm. Het beslag is tamelijk vloeibaar.
  • Verdeel de amandelen over de cake.
  • Zet de vorm 45 minuten in de oven of tot de sinaasappelcake goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden steekt.
  • Laat de sinaasappelcake 10 minuten afkoelen voor je erop aanvalt. (Maar lauwwarm is hij zooo lekker!)
  • Serveer met poedersuiker erover voor een extra feestelijke look.