Tarwe heeft inmiddels een bijrolletje in mijn eetpatroon. Mijn darmen zijn er gewoon niet zo blij mee. Dus de keren dat ik tarwe gebruik zijn schaars. Maar voor quiches maak ik weleens een uitzondering. Deze oudewetse preitaart is zo lekker met de lichte bodem van tarwebloem. Natuurlijk kun je de tarwe vervangen door spelt. Ter compensatie voor het gebrek aan vezels doe ik er vaak een paar eetlepels kokosvezel doorheen. En dan gebruik ik ook nog roomboter en geen kokosvet. Een preitaart uit de oude doos dus, maar wel een vega-variant. Geef er een lichte salade bij op basis van veldsla, met appel, lente-ui en  pompoenpitten. Eet lekker!

Wat heb je nodig?

  • 250 gr bio tarwebloem
  • 125 gr koude roomboter
  • snufje zout
  • 600 gr prei, in ringen gesneden
  • 1 rode paprika
  • 1 el olijfolie
  • 3 flinke eieren
  • 100 ml room
  • ca. 50 ml granenmelk
  • 100 gr geraspte Parmez. kaas
  • 75 gr feta, gebrokkeld
  • Provencaalse kruiden
  • Versgemalen peper/zout

Hoe maak je het?

  • Vet een springvorm van 24 cm in met boter of olie
  • Zeef de bloem in een grote kom en voeg zout toe
  • Snij de koude boter met twee messen fijn in de bloem
  • Voeg een paar el koud water toe en maak er met je handen een stevige bal van
  • Rol het deeg uit met een deegroller tot een grote lap die groter dan je vorm is
  • Doe het deeg dan in de vorm, prik gaatjes in de bodem en zet ‘m 30 min de koelkast
  • Verwarm de olie in een koekenpan
  • Fruit hierin ui en prei en voeg de Provencaalse kruiden toe
  • Voeg na een paar minuten de paprika en daarna de feta
  • Zet je oven intussen op 180C
  • Klop dan de eieren met de room en de granenmelk in een grote kom
  • Voeg zout en peper toe
  • Doe het preimengsel in de vorm en giet de geklopte eieren eroverheen
  • Verdeel de Parmezaanse kaas over de bovenkant van de quiche
  • Zet de quiche ca 45-50 min in de oven

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen