Het woord cake is hier eigenlijk een beetje misleidend. Het is meer een stoere kruidkoek, die zo goed vult dat je er de dag mee kunt starten. Maar ook als tussendoortje vult hij een knorrende maag. Hij hoort thuis in het rijtje glutenvrij en veganistisch. Daar worden nog meer mensen blij van (hoop ik). Geniet ervan!

Wat heb je nodig?

  • 200 gr (Basmati) zilvervliesrijst
  • 100 gr kleefrijstmeel (Ketan; toko)
  • 100 gr quinoavlokken (natuurwinkel)
  • 1 el roomboter
  • 4 Medjou dadels
  • 4 gedroogde vijgen (of 4 el vijgencompote/jam)
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 150 gr gemengde noten (hazelnoten, amandelen, pecannoten etc)
  • 100 gr rozijnen
  • 160 ml appel-peren diksap
  • het merg van 1 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
  • 60 gr sesamzaad, geroosterd
  • snuf zout uit de molen
  • 1 el kaneel
  • 1 tl kardemom

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Vet een cakeblik in met de roomboter en bestrooi bodem en randen met sesamzaad (houd wat sesamzaad achter)
  • Kook de zilvervliesrijst gaar in water zonder zout
  • Week de rozijnen in warm water en laat ze uitlekken
  • Mix in een kom de nog warme rijst met de kleefrijstmeel, de quinoavlokken, de kaneel, de vanille, de kardemom en het zout
  • Hak de noten grof en snij de zuidvruchten in stukjes. Voeg alles aan de meelmix toe
  • Voeg ook de rozijnen toe
  • Doe tot slot het appel-peren diksap erbij. Roer voorzichtig om tot een stevig, vochtig mengsel
  • Doe het deeg in het cakeblik en bedek de bovenkant helemaal met sesamzaadjes
  • Bak de cake in ca. 50 min. gaar
  • Laat de cake helemaal afkoelen op een rooster (dat valt niet mee, want hij ziet er zo heerlijk uit….)
  • Lekker bij een kop kruidenthee of zelfs als toetje