Tiramisu – de klassieke met mascarpone – is zo’n beetje de lekkerste lekkernij uit de zoete Italiaanse keuken. Ik maakte ‘m zelf al in de jaren 80. en hij is nog steeds een van mijn favorieten.  ‘Maak me blij’ betekent het; en óf je hier blij van wordt.

Deze klassieke tiramisu is natuurlijk een suikerbommetje…alles behalve gezond en verantwoord, dat weten we. Maar soms wil je daar even niet aan denken, toch? Tiramisu is gewoon synoniem aan ‘feestje’.  Dus gaan we af en toe voor de bijl. Ja, jij ook…

Ik heb hier een heel klassiek recept voor je. Tiramisu – met mascarpone en lange vingers én een vleugje Amaretto. Die Amaretto kun je naar wens ook vervangen door rum of een andere notenlikeur. Of weglaten. Maar hij voegt wel wat toe. Oh ja, nog een tip: maak de tiramisu de dag voordat je ‘m gaat eten, dan hebben koffie en Amaretto hun werk gedaan. 

Successo!

Pssttt… ben jij een echte lekkerbek? Dan is deze lekkere Hazelnootcake met frambozen en peren misschien ook jouw ding!

Wat heb je nodig?

  • springvorm 26 cm
  • bakpapier
  • likje boter
  • 500 gram mascarpone
  • 2 pakken lange vingers
  • 4 eieren
  • 30 gr basterdsuiker
  • 30 gr poedersuiker
  • 4 eieren (gesplitst)
  • 1 citroen (de schil)
  • 2 dl sterke koffie
  • 75 ml Amaretto
  • zout
  • 2 el cacaopoeder
  • handje blauwe bessen of aardbeien

Hoe maak je het?

  • Vet de springvorm in met boter en bekleed ‘m met bakpapier
  • Zet sterke koffie
  • Klop de eierdooiers met basterd- en vanillesuiker en rum
    au-bain-marie. Klop tot je een mooie egale massa hebt
    die als een dik pastalint van je garde loopt
  • Klop dan voorzichtig de mascarpone en de citroenschil hierdoor
  • Doe de eiwitten met een snufje zou in een kom en klop ze stijf
  • Voeg hier de poedersuiker beetje voor beetje aan toe
  • Spatel de eiwitten dan voorzichtig door het mascarponemengsel
  • Schank de koffie in een lage schaal en voeg wat suiker toe
  • Wentel de lange vingers één voor één door de koffie (ze mogen niet soppig worden)
  • Leg een eerste laag in waaiervorm op de bodem van de sprinvorm
  • Dan een eerste laagje mascarponemengsel erop, zodat alle lange vingers bedekt zijn
  • Hierop nog 2 keer een laagje lange vingers en mascarpone (de bovenste laag is dus ook mascarpone)
  • Strijk die bovenste laag mooi glad en dek de taart af met folie
  • Zet de tiramisu minimaal een halve dag in de koelkast om op te stijven
  • Bestrooi de tiramisu vóór het opdienen met cacao (mbv een zeefje)
  • Versier met fruit: bijv. blauwe bessen, frambozen of aardbeienEn klaar is de klassieke tiramisu met mascarpone!