Vegan wortelcake met dadels en kokosbloesemsuiker… Nu veganistisch eten steeds populairder wordt (en terecht), is het leuk te experimenteren met baksels zonder ei en boter.
Van de plaat-wortelcake maak ik kleine eenhaps cakejes. Net als met brownies. Lekker om zelf op te peuzelen, maar je scoort hier zeker mee bij een verjaardag of een high tea met je beste vriendinnen.

Bakken zonder ei en zuivel geeft een ander resulaat, maar zeker zo lekker! Als je glutenvrij, zuivelvrij en/of eivrij wilt eten, voldoet deze cake aan al je wensen.

Als je de vegan wortelcake heel wilt houden kun je hem mooi versieren met bijvoorbeeld bosvruchten en geraspte kokos. En clotted cream of gewoon slagroom voor de echte lekkerbekken.

Ga je voor die high tea? Dan is de Hazelnootcake met frambozen en peren ook heerlijk op jouw mooie etagère!

Wat heb je nodig?

bakvorm van Ø 23 cm

  • 250 gr havermeel
  • 2 el wijnsteen bakpoeder
  • 2 el koekkruiden
  • 125 gr appelmoes (lekkerst is zelfgemaakt!)
  • 3 winterpenen, fijn geraspt (ca. 350 gram)
  • 220 ml havermelk
  • 140 gr kokosbloesemsuiker
  • 4 dadels, in stukjes
  • 120 ml kokosolie

Hoe maak je het?

  • Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed je bakblik met bakpapier.
  • Mix alle droge ingrediënten in een kom (meel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker en koekkruiden).
  • In een andere kom meng je de havermelk met de appelmoes en de gesmolten kokosolie.
  • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng het tot een stevig beslag.
  • Voeg hier de geraspte wortels en dadels aan toe.
  • Stort de wortelcake in je beklede bakvorm en zet ‘m in de oven.
  • Bak de cake in ongeveer 45 minuten goudbruin.
  • Prik na 45 minuten met een satéprikker in de cake; komt deze er droog uit dan is hij klaar.
  • Laat hem goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  • Als je het leuk vindt, kun je de bovenkant versieren met fruit en/of geraspte kokos.

En happen maar in die vegan wortelcake met dadels en kokosbloesemsuiker!