Witlofsalade… Je denkt vast meteen aan appel en rozijnen. Nee, die zitten er niet in. Deze witlofsalade bevat vleeswaren. Eh…ja. Bijna een vies woord tegenwoordig, ook voor mij. Ik eet om te beginnen nooit vleeswaren op brood. Er is zoveel ander, veel lekkerder beleg voor die ene boterham die ik eet. Kip, kalkoen en wild eet ik zo nu en dan. Maar een enkele keer ga ik buiten m’n boekje. Varkensvlees eet ik zelden, want het bevat veel verzadigd vet. Bovendien bevat varkensvet gifstoffen, dus daar wil je je lijf niet mee belasten.
Maar af en toe maak ik een uitzondering, zoals bij deze witlofsalade. Dan gaat lekker eventjes vóór gezond. Zoals nu.  Natuurlijk kies ik wel voor een smakelijke en goede kwaliteit vlees. Coppa di Parma bijvoorbeeld. Deze Italiaanse ham komt goed tot z’n recht in mijn witlofsalade met dadels. De kruidige Coppa di Parma biedt mooi tegenwicht aan de zoete   En hij geeft de witlof bovendien een oppepper. Snel gemaakt, dus, wat let je? 

Wat heb je nodig?

  • 2 stronkjes witlof, ‘gestript’
  • 3 Medjoul dadels
  • 6 plakjes Coppa
  • 2e el olijfolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 flinke tl Groninger mosterd
  • 1 flinke tl goede honing
  • versgemalen peper

Hoe maak je het?

  • Was de witlof en haal de witlofstronkjes uit elkaar
  • Snij de witlofblaadjes eenmaal doormidden
  • Scheur de Coppa in grove repen
  • Snij de dadels in kleine stukjes
  • Maak een vinaigrette van de overige ingredienten
  • Verdeel de witlof, de Coppa en de dadels over een mooi plat bord
  • Sprenkel de vinaigrette eroverheen

    Ja, dat is alles!