Risotto met gamba’s en lamsoor, dat is een gerecht om met je vrienden te delen. En een waarbij je een goed glas wijn drinkt, liefst een Italiaanse.
Ik ben dol op risotto, en vind het leuk steeds nieuwe combinaties te maken. Zo kwam deze risotto met gamba’s en lamsoor op tafel. De zilte smaak van lamsoor gaat hier heel goed samen met de gamba’s. En, het klinkt gedurfd, ook hier komt Parmezaanse kaas aan te pas. Het wordt tenslotte een Italiaans feestje!
Voor een goede risotto zijn een paar dingen belangrijk. Kies in de eerste plaats voor een goede kwaliteit risottorijst. Arborio of carneroli vormen een goede basis. Daarnaast, ook belangrijk, een goede bouillon. Het is echt de moeite waard zelf bouillon te maken. Het is ook niet veel werk. Je wilt bovendien een beetje indruk maken, toch?
Oké, ben je er klaar voor? Alle ingredienten in huis voor deze romige risotto met gamba’s en lamsoor? Aan de slag!
Psssttt… Vraagt deze risotto om een vervolg, ofwel… een dessert? Verwen jezelf en je vrienden met deze klassieke tiramisu.

Categorie
Recepten > Hoofdgerechten > Glutenvrij
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
Keukengerei: soeppan, kookpan, grillpan
Voor de bouillon
- 2 liter water
- 1 el olijfolie
- 3 visbouillonblokjes
- 1 ui, grof gesneden
- 1 winterpeen, in plakken (2 cm)gesneden
- 1 preistengel, in grove ringen
- verse kruiden: tijm, selderij, peterselie
Voor de risotto
- 2 liter visbouillon (zie dus hierboven)
- 1 el olijfolie
- 2 knoflookteentjes, uitgeperst
- 1 rode ui, fijngesneden
- 350 gr risotto
- 200 ml droge witte wijn
- 300 gr gamba’s (gepeld & gekookt)
- ca. 60 gr Parmezaanse kaas
- versgemalen peper
Voor de lamsoor
- 1/2 rode ui, fijngesneden
- 200 gr lamsoor (Viswinkel)Voor de gamba’s
- 300 gr gamba’s (gepeld, gekookt)
- 1 el neutrale olie
Hoe maak je het?
- Maak eerst de bouillon door alle ingrediënten in een soeppan ca. 1 uur te laten trekken.
- Doe 1 el olijfolie in een pan met dikke bodem.
- Fruit hierin de ui en uitgeperste knoflooktenen glazig.
- Voeg de risotto toe. Roer goed door totdat de korrels glazig zien.
- Blus af met de witte wijn. Roer nogmaals door en laat de wijn geheel verdampen.
- Zet de warmtebron laag.
- Voeg nu steeds een soeplepel bouillon aan de rijst toe tot deze volledig is opgenomen.
- Roer regelmatig goed door.
- Bak ondertussen de gamba’s kort in een grillpan. De gamba’s mogen lichtgekleurd zijn.
- Na ca. 15 min. voeg je de gamba’s toe aan de risotto. Verwarm ze ca. 3 minuten mee.
- Proef nu even hoe de rijst is. Breng evt. op smaak met versgemalen peper.
De risotto moet er romig uitzien maar wel beetgaar blijven. - Roer er dan de Parmezaanse kaas door, zet de warmtebron uit en doe een deksel op je pan.
Laatste stap! - Verwarm 1e el lepel olijfolie in een koekenpan.
- Fruit hierin de andere helft van de ui en voeg de lamsoorblaadjes toe.
- Roerbak kort totdat de lamsoor is geslonken.
- Maak dan je (voorverwarmde) borden op, zoals op de foto!
PS…het hoort officieel niet (maar so what), ik voeg de groenten uit de bouillon toe aan mijn risotto. Nóg lekkerder.
En waarom zou je de groenten weggooien?