Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Tips en Weetjes

De geheimen van koriander

Koriander, nog zo’n kruid dat een plekje in je keuken verdient, net als peterselie, tijm en rozemarijn. Frisgroen en pittig geurend is het een geliefde smaakmaker in mijn keuken. Maar behalve smaakmaker is het een sterk geneeskrachtig kruid. Benieuwd naar zijn geheimen?

Net als eigenlijk elke groente levert ook elk kruid een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. Het is niet zo vreemd dat kruiden een heel eigen plek veroverd hebben in de (alternatieve) geneeskunde. Ook koriander heeft een medicinale werking. Doe er je voordeel mee!

Koriander rijk aan mineralen als ijzer, kalium, mangaan, calcium, magnesium en zink. Het kruid is ook leverancier van vooral vitamine K en A. Daar kun je je voordeel mee doen bij bloedarmoede en anemie.

Maar bovenal is koriander een sterke antioxidant en ontgifter. Het bindt zich aan zware metalen zoals lood, cadmium, kwik en aluminium. Het is vooral de taak van de lever zware metalen onschadelijk te maken, en dit kruid ondersteunt daarbij.

Koriander stimuleert ook de nieren en werkt zo vochtafdrijvend. Heb je reuma of artritis, dan helpt koriander  de afvalstoffen die ontstekingen geven sneller afvoeren. In deze hele reeks goede eigenschappen mag niet ontbreken dat koriander ook als antibioticum werkt, en bijvoorbeeld effectief wordt ingezet bij de bestrijding van een salmonellabesmetting (en voor wie dat belangrijk is: dat is wetenschappelijk bewezen).

Koriander is familie van de peterselie. De hele plant is geschikt voor consumptie, maar de gedroogde vruchtjes (te koop als zaden of poeder) en de verse blaadjes worden het meest in de keuken gebruikt en hebben ieder een specifieke smaak.

Verse koriander voeg je op het laatst toe aan het gerecht, gedroogde koriander is geschikt om mee te bakken, stoven, grillen enz. Koriander is heerlijk in soepen, sauzen, in rijstgerechten, stoofpotjes en pesto’s. Maar ook in salade, zoals in deze wilderijstsalade.