Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Tips en Weetjes

Peperpraatje

Peper en zout staan gebroederlijk naast elkaar in mijn kruidenla. Zonder nadenken voeg ik aan bijna elk gerecht behalve zout ook peper toe. Versgemalen peper is veruit het lekkerst. En dat malen is zo’n gezellig geluid… Maar wat doet peper behalve de eetlust opwekken en smaak aan je gerecht geven?

Piperine is de naam van het stofje in de peperkorrel dat garant staat voor een hele reeks goede eigenschappen. Je kent wel die uitdrukking: ‘hij heeft een peper in z’n …. nodig’. Van peper krijg je het lekker warm en de specerij geeft energie.

Dat effect is vaak tijdens het eten al zichtbaar. Regelmatig gebruik van peper werkt positief op de afgifte van speeksel en bevordert zo de productie van spijsverteringssappen. Peper bevordert ook de ontgifting (dus afbraak van afvalstoffen) en beschermt de rode bloedcellen tegen vrije radicalen.
Peper en kurkuma zijn trouwens een ijzersterk duo in het gevecht tegen vrije radicalen.

Peper is dus heel gezond, maar teveel peper is (natuurlijk) niet goed, want dat leidt tot irritatie en droogt je slijmvliezen uit. En je moet ook een beetje oppassen met royaal gebruik van peper in combinatie met medicijnen. Peper  versterkt namelijk de werking van medicijnen én heeft ook  bijwerkingen.

Gelukkig kun je niet allergisch worden voor peper, zoals het geval is met paprika en cayennepeper. Dat is ook goed nieuws.
Tenslotte wordt peper zelfs gebruikt in zalven tegen reuma en spierpijn. Mooi CV-tje al met al!