Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Tips en Weetjes

Kamille, grootmoeders favoriete kruid

Kamille is zo’n beetje de groene zeep op kruidengebied. Kijk maar eens in oma’s keukenkastje. Ze heeft hem vast (in een oud blikje) naast de pickwickthee staan. Kamille associeer je al gauw met griep en verkoudheid. Een kopje kamillethee staat naast de doos met tissues als je rillend in bed ligt. Maar kamille doet nog veel meer behalve haar kalmerende invloed en koortsverlagende effect.

Kamille heeft een gunstige invloed op een breed scala aan ontstekingen en krampen. Bij ontstekingen in mond en maag (en maagzuur), maar ook bij pijn die gepaard gaat met het doorkomen van de eerste tandjes van een baby kan kamille verlichting geven.

Vooral de darmen zijn gebaat bij kamille: het heft krampen en kolieken op en vermindert ontstekingen. Dat is goed te weten voor mensen met PDS, colitis of de ziekte van Crohn. Baby’s (vanaf een half jaar) en peuters hebben eveneens baat bij kamille als ze spijsverteringsklachten hebben.

Heb je uitwendige klachten als jeukende huiduitslag, schaafwonden of insectenbeten? Ook daarbij is kamillethee heilzaam. En een theezakje op vermoeide ogen leggen is nog zo’n oud, beproefd middeltje.

Kamille werkt ook nog eens kalmerend en ontspannend bij nervositeit en overwerktheid en verlicht menstruatiepijn. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Kamille is verkrijgbaar als huidolie, etherische olie en natuurlijk als kruid. Thee is de meest toegepaste vorm van kamille. Zet een lekkere pot sterke kamillethee (van gedroogde kamillebloemen) en laat de bloempjes zeker 10 minuten trekken. En met je verkouden hoofd boven een pan dampende kamille krijg je al gauw weer lucht.

De Egyptenaren droegen kamille op aan de zon en vereerden dit kruid boven alle andere om haar geneeskrachtige kwaliteiten. Wij begrijpen wel waarom.