Warm applaus na lente-detox

Brullen als een leeuw en uitrekken als een kat; de detoxdag in de studio van in-Ki Yoga begint met een ontspannen yogales van Ingrid. Niet te moeilijke oefeningen, zodat ook de onervaren deelneemsters een optimale ontspanning bereiken. De spieren worden warm en het bloed gaat stromen. Dat is lekker wakker worden.
Alle uitscheidingsorganen komen aan bod tijdens deze lente detox: de huid, de longen, de nieren en de darmen worden aangespoord afvalstoffen af te voeren.

Heidi Hoevenberg van Art of Beauty zet de dames aan het werk voor een zelfmassage met een kokosstempel. Even wennen, jezelf masseren, maar het is heerlijk en iedereen is in opperste concentratie.

Voeding speelt natuurlijk een centrale rol bij de detox. In de Mind Your Food presentatie ligt de focus op de lever. Vooral die heeft het zwaar bij zijn dagelijkse taak alle inwendige en uitwendige afvalstoffen af te voeren. We kunnen de lever wel een handje helpen, vertel ik. Met bittere groenten en kruiden, het beperken van suiker, koffie en alcohol en zo nu en dan een heetwaterkuurtje maak je het ontgiften stukken makkelijker. De dames luisteren aandachtig.

Ik houd hun aandacht nog wat langer vast met mijn presentatie over het zuur-base evenwicht, één van de pijlers van onze gezondheid. Welke voedingsmiddelen werken verzurend en welke juist basenvormend? Ingewikkeld is het niet; je moet het even weten en toepassen. Vooral groenten en fruit op je menu!

Samen met Anita maak ik het smoothiebuffet klaar. Gelukkig zijn smoothies basenvormend en passen prima in het detoxprogramma. Er wordt gemixt en geproefd. “Dat ga ik thuis ook maken!”

Het beautygedeelte wordt daarna vervolgd met een warm voetenbad en een lekker gezichtsmasker. We zien een kring van spookjes zitten. De dames genieten en sommigen willen het masker niet meer afdoen…

Zijn ze nou in slaap gevallen? Gestrekt op hun yogamatjes, lekker toegedekt en de ogen gesloten, genieten de dames van het laatste onderdeel van de workshop: het klankschalenbad.

Op kousenvoeten sluipen we rond met een instrument of zitten muisstil in een hoekje. Ook wij genieten hiervan. De luikjes gaan langzaam open en we kijken naar een kring van ontspannen, dankbare gezichten. We sluiten af en krijgen een warm applaus.
De detox-dagen zijn een initiatief van in-Ki Yoga & Coaching in Maarssen.: www.in-Ki.nl, gerund door Ingrid Lamandassa en Anita van der Lee. Meer info over de huidverzorging van Heidi bij: www.natuurlijkehuidverzorging.nl