Een glutenvrij vezelrijk brood dat én lekker smaak én niet meteen uit elkaar valt.  Dat klinkt als muziek in je oren, of niet? Ik gruwel van de kant-en-klare smakeloze fabrieksbroden, die echt nergens naar smaken en ook qua consistentie niet fijn zijn. Gelukkig ben ik zelf bedreven in het bakken van smakelijke glutenvrije broden. Moeilijk is dat niet, want je hoeft alleen maar een beetje creatief met ingrediënten te zijn. Een leuke uitdaging juist. 

Dit brood is heel vezelrijk dankzij de verschillende meelsoorten en pitten. Als je er twee sneetjes brood van eet heb je echt al een verzadigd gevoel. Het is ook een gezond brood, waar je je darmbacteriën mee voedt. Zo behoud je een gezonde darmflora, die de basis van je gezondheid is.

De notenpasta en olijfolie werken als smeermiddel en maken het brood een klein beetje vettig. Kijk zelf welke notenspread je lekker vindt. Sesampasta werkt ook heel goed, maar als je daar niet van houdt, kun je ook cashewnotenpasta of amandelpasta gebruiken. Dit is in elk geval een glutenvrij vezelrijk brood dat geen boter meer nodig heeft onder je beleg. Tenzij je een echte lekkerbek bent natuurlijk.
Nou, waar zou je nog op wachten… lekker aan de slag met dit glutenvrije vezelrijke brood!

Wil je ook nog een gezonde spread op dit lekkere brood? Heb ik voor je! Boerenkool-avocadospread met walnoten. 😉

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Ontbijt > Glutenvrij

Wat heb je nodig?

Nodig: cakevorm, bakpapier

Voor 1 glutenvrij brood

  • 100 gr driekleurenquinoa
  • 250 gr fijne havermoutvlokken
  • 50 gr amandelmeel
  • 60 gr zonnebloempitten
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el psylliumvezels
  • 350 ml granenmelk
  • 4 el olijfolie
  • 1 el maple syrup
  • 2 el notenpasta
  • snufje zout
  • handje pompoenpitten

Hoe maak je het?

  • Zet de oven vast aan op 190 C.
  • Kook de quinoa (in 4 dl water) in 10 minuten gaar. (De quinoakorrels zien er dan uit als kleine ringetjes.)
  • Mix de zonnebloempitten tot meel in de blender. Mix ook de havervlokken tot een grof meel.
  • Meng in een kom havermeel met amandelmeel, zonnebloemmeel, bakpoeder, psylliumvezels, granenmelk, olijfolie, maple syrup, notenpasta en zout tot een homogene massa.
    ===================================
  • Vet je cakevorm in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Stort het meelbeslag in je cakevorm en strijk de bovenkant vlak. Strooi er een handje pompoenpitten overheen.
  • Bak het brood tot slot in ca. 80 min. gaar in het midden van je oven.
  • Laat het brood rustig in de vorm afkoelen voordat je het aansnijdt.
  • Je kunt het brood in sneetjes bewaren in de vriezer of in een luchtdichte bewaardoos.