Deze kleurrijke witlofsalade met wortel en appel geeft je weerstand echt een boost. Groenten zijn natuurlijk sowieso belangrijk voor je afweer, en als de temperatuur daalt, is extra zorg voor een goede afweer geen overbodige luxe. Zodra het kouder wordt, eet je ook weer wat steviger kost, zoals knolgewassen en koolsoorten. Het is ook logisch dat je dan meer zin hebt in warme dan in koude gerechten, maar een winterse salade sla ik nooit af. Witlof en bijvoorbeeld rode kool zijn allebei een uitstekende basis voor een salade. En dus heb ik dit keer de witlofstronkjes op mijn snijplank gelegd.
Deze witlofsalade met wortel en appel is een echte klassieker. Je kunt er ook (blauwe) kaas aan toevoegen als je hem nog wat rijker, en dus vullender wil maken. Rode druiven zijn ook heerlijk als je juist van zoeter houdt.
Witlof is als een van de bittere groenten trouwens een fijne ondersteuner voor je lever, die toch al zo hard moet werken om alle belastende stoffen in ons systeem af te breken.
Deze witlofsalade met wortel en appel is geschikt als lunchgerecht voor twee of als bijgerecht voor vier. Maar je kunt hem ook bij een winters buffetje een plek geven.
Zal ik nog een andere suggestie doen? Probeer deze rodekoolsalade met granaatappel en vijgen eens. Ook een salade met power!
Categorie
Recepten > Salades> Vegetarisch
Wat heb je nodig?
Voor 2 personen als lunchgerecht/of bijgerecht
- 2 stronkjes witlof
- 1 zoetzure bio appel
- 1 kleine winterpeen
- 50 gr gewelde rozijnen
- 50 gr gemengde noten
- 3 el yoghurt
- 1 el mayo
- 1 tl Groninger mosterd
- kneepje citroen
- 1 el appel-of perendiksap
Hoe maak je het?
- Snijd de witlof in fijne ringetjes of reepjes.
- Snij de appel in kleine partjes. (bij gebruik bio appel mét schil).
- Rasp dan flinterdunne schijfjes van de wortel.
- Meng vervolgens witlof, wortel en appel in een kom, samen met de rozijnen en noten.
- Meng de overige ingrediënten in een kommetje door elkaar en mix door de salade.