Hmmmm witlof-pastinaak ovenschotel… een heerlijke combi! Ik houd erg van beide groenten, zowel van de bittere witlof als van de zoete pastinaak. Weet je wat, ik ga ze combineren, dacht ik! Ondanks het mooie weer die dag had ik zin in een ovengerechtje, en daar pasten deze groenten prima in. Omdat ik veel vegetarisch eet, vind ik het elke keer een uitdaging iets nieuws te bedenken. Liefst kies ik een pure eiwitbron in de vorm van peulvruchten, noten, ei, tofoe of tempé. Als ik voor gemak ga, kies ik iets wat heel makkelijk te bereiden en toe te passen is. Vegan gehakt bijvoorbeeld. Ik had dat nog in huis en het leek me prima geschikt voor deze ovenschotel. En ja, dat bleek ook! Nu nog iets smeuïgs erbij…
Witlof en kaas zijn sowieso een lekker duo, en pastinaak en kaas heb ik ook al eens samen getest. Dus, hoppetee, allemaal in mijn ovenschotel. Behalve Parmezaanse kaas kun je bijv. ook voor Gruyère of gewone Hollandse oude kaas kiezen. Probeer maar uit!
Uiteindelijk heb je een volwaardige maaltijd waar geen aardappel aan te pas komt, en die mis je ook echt niet. Het zou de ovenschotel eerder onnodig zwaar maken om te verteren, en dat wil ik juist vermijden.;)
Ah, genoeg gekletst, ga maar lekker zelf aan de slag zodat je straks van je eigen witlof-pastinaak ovenschotel zit te genieten.
Misschien wil je nog een ideetje voor een comfortfood maaltijd? Dan is deze tarte tatin met pastinaak ook het proberen waard.
![Witlof-pastinaak ovenschotel (2) Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.](https://www.mindyourfood.nl/wp-content/uploads/2021/10/Witlof-pastinaak-ovenschotel-2-scaled.jpg)
Categorie
Recepten > Hoofdgerechten
Wat heb je nodig?
Keukengerei: ovenschaal
Voor 2 personen
- 2 stronken witlof
- 2 pastinaken
- 1 el olie
- 1 ui
- 200 gr vegan rul gehakt
- 1 el boter
- 1 el bloem
- 250 ml granenmelk
- 150 gr geraspte Parmezaanse kaas (of andere pittige kaas)
- snufje zout en snufje chilipoeder
Hoe maak je het?
- Snij de witlof stronkjes in de lengte in vieren.
- Schil de pastinaken en snijd er in de lengte lange repen van.
- Stoom de groenten beide nét beetgaar.
- Snijd de ui fijn.
- Verwarm de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin aan.
- Voeg dan het gehakt toe en roerbak even. Doe hierbij naar smaak zout en chilipoeder.
- Zet je warmtebron na ca. 5 min. uit.
- Zet je oven vast aan op grillstand/180 C.
================================== - Maak nu de kaassaus.
- Smelt de boter in een koekenpannetje en voeg al roerend de bloem toe.
- Voeg 125 gr kaas toe en roer tot je een gebonden saus hebt.
- Leg de stronkjes witlof naast elkaar in een ovenschaaltje en leg de pastinaken hier bovenop.
- Verdeel dan het gehakt erover en vervolgens de kaassaus.
- Het restje geraspte kaas strooi je hier tenslotte overheen.
- Zet de schaal ca. 15 min. in de oven totdat de kaas gegratineerd is.