Over mij

Mind Your Food

Over mij2020-12-02T16:35:30+01:00

Passie als rode draad


Meer over mij. Dat is beginnen bij mijn passie. Passie voor koken en lekker eten.
Als tiener zwaaide ik al de scepter in de keuken. ‘Wat eten we vandaag?, vroeg mijn moeder dan (die eigenlijk niet van koken hield.) ‘Zeg jij het maar, dan haal ik het.’ Dat was dus niet tegen dovemansoren gezegd. Opgegroeid in de jaren zeventig aten we thuis vooral Hollandse pot. Dus gekookte groenten, gekookte aardappels en een braadworst of karbonade. Ik kan het me nu nauwelijks meer voorstellen.  Macaroni, nasi en bami maakte mijn moeder ook, maar wel met de kruidenmixen van Knorr, razend populair in die tijd.

Toch zaten er kookgenen in de familie. Grootvader van moeders kant was banketbakker. Als ik bij oma logeerde, keek ik over haar schouder mee als ze een tulband, appeltaart of cake ging maken. Ah… inspiratie voor zoete baksels!

Koken bleef heel lang alleen maar een hobby, totdat ik van huis uit ging cateren. Ik vond het superleuk om feestjes op te fleuren met salades, quiches, soepen, snacks en taarten. Mensen zien genieten van wat ik had gemaakt gaf me voldoening. Ik doe het nog af en toe, om die blije gezichten te zien.

De passie voor lekker koken werd niet minder, maar er kwam een interesse bij: wat kon voeding voor je gezondheid doen? Toen ik jaren terug een prikkelbare dikke darm en voedselintoleranties kreeg, moest ik écht op m’n eten gaan letten én beter naar mijn lijf luisteren. Mijn buik had me veel te vertellen. Ik ging bewuster eten en inkopen doen. Zoals mijn natuur bedoeld heeft.
Koemelk heb ik vervangen door granenmelk, koekaas door geitenkaas en vegan kaas. Ik eet vooral glutenvrije granen, veel rood en paars fruit, ongezouten noten en zaden, zelden vlees, zo nu en dan vis.  En biologisch heeft een pré. Ik eet écht anders en het voelt goed. Ik hou van vers. Kruiden pluk ik het hele jaar door uit eigen tuin en ik koop elke dag verse groenten. Puur natuur, eerlijk eten.

Van zelfhulp naar anderen helpen

Mijn eigen klachten vormden de springplank om mijn passie een nieuwe wending te geven. Met advies en voorlichting over gezonde voeding kon ik immers ook anderen helpen hetzelfde te bereiken. Ik volgde verschillende cursussen en ging als voedingsdeskundige aan de slag. Dat deed ik vanuit een multidisciplinaire praktijk. Dan doe je ook ervaring op in de nauwe samenwerking met andere disciplines, zoals haptotherapie en acupunctuur). Het bundelen van kennis en kracht is een geweldige formule bij de behandeling van complexe klachten. Denk maar aan overspannenheid of burn-out.

De steeds ingewikkelder regelgeving en het sluiten van de praktijk waren echter aanleiding voor een nieuwe koers. En zo was ik terug bij mijn passie voor koken!
Evengoed kun je nog steeds bij mij terecht met vragen over voeding en jouw gezondheid.  Je kunt me daarvoor mailen, bellen, of rechtstreeks vragen stellen als ik aan het kokkerellen ben bij Ekoplaza in Bilthoven.

Gezond en lekker eten – inspirerende recepten

Een gezond lijf begint eigenlijk in je darmen. Als je darmen optimaal functioneren, heeft dat direct invloed op je weerstand, je fitheid en je humeur. Je darmen hebben vezels, essentiële vetten, essentiēle suikers, mineralen, vitaminen en sporenelementen nodig. En niet te vergeten water. Elke dag. Teveel verkeerde vetten (transvetten in o.a. snacks en koekjes, vetten uit vlees), suikers (geraffineerde), kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen enzovoort en te weinig groenten en fruit verstoren het evenwicht van je voeding en dus van je gezondheid.
Het is goed je te realiseren dat met alles wat je in je mond stopt beschadigde cellen worden gerepareerd en nieuwe cellen aangemaakt. Je bent letterlijk wat je eet.

De cirkel is rond

Oké, de cirkel is rond en gezond. Ik inspireer je graag om zelf lekker te koken, en pakjes en zakjes zoveel mogelijk te laten staan. Af en toe iets zoets eten kan prima als je je in grote lijnen houdt aan de vuistregel: 70% basisch (groente, fruit, noten/zaden, zuivel) en 30% zuurvormend (vlees, vis eieren, soja, suikers…). Dat lukt mij, dat lukt jou ook! En niet in de laatste plaats: geniet met familie en vrienden van wat je hebt gemaakt!

Ga naar de bovenkant