Wat heb je nodig?

  • 175 gr speltmeel
  • 100 gr bio koude roomboter + beetje extra
  • 4 el ijskoud water
  • Snufje zout
  • 500 gr witte asperges
  • 1 ons (plakjes) biologische ham (bijv. Yorkham)
  • 4 bio eieren
  • 1 ui
  • 250 ml slagroom
  • Ca. 50 gr geraspte Gruyère
  • Peper, zout, nootmuskaat

Keukengereedschap:

  • springvorm van 24-26 cm doorsnede
  • deegroller

Hoe maak je het?

  • Snijd in een kom meel, roomboter en water tot kruimelig deeg
  • Kneed dan een stevige bal en zet die afgedekt 30 min. in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200°C
  • Schil de asperges, snijd 1 cm van de onderkant en snij ze in stukjes van ca. 2 cm
  • Breng ruim een liter water met een beetje zout eaan de kook
  • Doe de asperges erin en kook ze net beetgaar. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet
  • Vet de springvorm in met een beetje roomboter
  • Strooi wat meel op je aanrecht en rol het deeg uit tot een ronde lap, die groter is dan de vorm
  • Leg het deeg voorzichtig in de vorm en maak een kleine opstaande rand (snijd het deeg zo nodig bij)
  • Snij de ui en de ham in kleine stukjes. Fruit de ui in een beetje boter glazig, en voeg de ham toe. Fruit kort en zet het vuur uit
  • Klop de eieren los met de slagroom en voeg de geraspte kaas, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe
  • Voeg de aspergestukjes hierbij
  • Doe het mengsel in de vorm en zet deze 45 min. in de oven
  • Zet de oven uit en laat de quiche nog 5 min. erin staan
  • Haal hem er dan uit en snij in punten. (NB afgekoeld is hij ook heel lekker!)

Lekker met Mesclun sla met avocado, reepjes paprika en pecannoten.