Bulgur met geroosterde groenten en tahinsaus, dat is een uitstapje naar de exotische keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Bulgur is vergelijkbaar met rijst; niet qua smaak, maar wel qua veelzijdigheid. Dit voedzame tarwegraan matcht met veel verschillende groenten, kruiden en noten. Het is de basis van een voedzame maaltijd, lunch of diner, net waar je zin in hebt.

Ik rooster groenten graag, de ene keer in de grillpan, dan in de wok of in de oven. Deze keer heb ik gekozen voor bloemkoolroosjes en worteltjes, gekruid met baharatkruiden, komijn en gember. Ui en knoflook zijn er ook fijne smaakmakers bij. De geroosterde cashewnoten en koriander tenslotte maken van deze bulgur een gerecht om je vingers bij af te likken. Maar écht oosters wordt het door de tahinsaus. Ben je helemaal in Oosterse sferen? Eet dan van deze schotel met je blote handen, naar echt oosters gebruik. Zet de oven maar vast aan voor jouw bulgur met geroosterde groenten en tahinsaus

Nog een recept met Oosterse twist? Probeer deze mediterrane couscous eens.

Wat heb je nodig? – 2 à 3 pers.

Extra: 2 bakblikken en 1 hapjespan

    • 125 gr bulgur
    • 1 el olijfolie
    • 1 rode ui
    • 1 teentje knoflook
    • 1/2 limoen
      ==========================
    • 1 kleine bloemkool
    • 1 tl baharatkruiden
    • 1 el olijfolie
      ==========================
    • 400 gr peentjes (gewassen)
    • 1 tl komijnpoeder
    • 1 tl gemberpoeder
      ==========================
    • 50 gr cashewnoten
    • versgemalen peper/zout
    • verse korianderblaadjes

    Tahinsaus

    • 1 el sesampasta
    • 2 el dikke yoghurt of kwark
    • sap van ½ limoen

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 C
  • Breek de bloemkool in kleine roosjes
  • Doe deze in een bakvorm
  • Mix de baharatkruiden en 1 el olijfolie en verdeel over de bloemkool
  • Zet ca. 25 min in de oven tot bloemkoolroosjes beetgaar zijn

====================================

  • Snij de peentjes verticaal doormidden
  • Meng de komijn- en gemberpoeder met 1 el olijfolie
  • Doe de peentjes in een bakblik en zet ze 40 min in dezelfde oven tot ook die beetgaar zijn
    ====================================
  • Snij de ui in ringen en plet de knoflook
  • Fruit ze samen aan in een hapjespan en roer dan de bulgur erdoor
  • Voeg 375 ml gekookt water toe aan de bulgur, roer door en laat
    ca. 8 min zachtjes koken tot beetgaar. Dan deksel op de pan.
    =====================================
    Tahinsaus
  • Mix de ingredienten  voor de tahinsaus in een kommetje
    Voeg evt. peper/zout toe

    Mix de peentjes dan door de bulgur en knijp er wat limoen boven uit. Schep de bulgur op een groot bord.
    Rangschik de bloemkoolroosjes er omheen en bestrooi met koriander en geroosterde cashewnoten. Serveer de tahinsaus er apart bij.