Griesmeel-amandelcake met verse vijgen is een heerlijke exotische cake. Maar ik zie jullie al denken. Hoe zou dat smaken? Het is op z’n minst een spannende combinatie die ik mocht proeven in Zuid-Afrika. Wat je van ver haalt, is lekker, toch? Dus deed ik inspiratie op die ik mee naar huis nam. Amandelmeel gebruik ik vaak in cakes, taarten en pannenkoeken, maar met griesmeel ben ik nog niet zo vertrouwd. Sinaasappel(rasp) is een heerlijke smaakmaker (probeer mijn Portugese sinaasappelcake eens). Vijgen geven aan deze cake een exotisch tintje. Het is een heerlijke combinatie!

Griesmeel-amandelcake met verse vijgen is een heerlijke exotische cake, waar je niet alleen jezelf mee verwent!

Wat heb je nodig?

Kleine cakevorm van ca. 22 cm

  • 225 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gr poedersuiker
  • 1 grote bio sinaasappel
  • 3 grote (of 4 wat kleinere) verse vijgen
  • 3 flinke eieren
  • 175 gr amandelmeel
  • 125 gr griesmeel*
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout

* griesmeel vind je onder meer bij Ekoplaza

Hoe maak je het?

  • Vet de cakevorm in met boter of olie en leg er bakpapier in
  • Zet de oven aan op 175 C
  • Smelt 25 gr boter zachtjes in een steelpannetje
  • Voeg 75 poedersuiker hieraan toe en meng dit goed
  • Was de sinaasappel en rasp de schil
  • Snij de sinaasappel doormidden en pers hem uit
  • Voeg de helft van het sinaasappelsap toe aan het boter/suikersmengsel en laat 5 min.zachtjes caramelliseren
  • Als het sirooopachtig is geworden, schenk je het over de bodem van de cakevorm
  • Snij intussen de vijgen in smalle plakken van ca. 1/2 cm (snij wel de steeltjes eraf)
  • Leg de vijgen naast elkaar op de bodem van de cakevorm. Ze mogen een beetje
    overlopen naar de wanden van de cakevorm
  • Mix de rest van de poedersuiker met de 200 gr boter tot het smeuiig is
  • Voeg hier één voor één de eieren aan toe en mix tot een homogene massa
  • Vervolgens roer of mix je er de amandelmeel en griesmeel doorheen.
  • Roer er nu ook de rest van het sinaasappelsap, de rasp, bakpoeder en het snufje zout door
  • Verdeel dit beslag zorgvuldig over de vijgenbodem en bak de cake in ca. 45 min. bruin (check even met een satépen of breinaald of hij gaar is)
  • Haal de cake uit de oven en laat hem nog 10 min in de vorm staan.
  • Stort hem daarna op een rooster om af te laten koelen
  • Lekker met een bolletje sinaasappelijs of clotted cream.