Apergequiche – de klassieke, dat is een quiche met ‘het witte goud’. Asperges eet ik graag puur en ook klassiek, met biologische ham of zalm en gekookte eitjes. Krieltjes erbij en je hebt een herkenbaar lentebord. De witte asperges zijn subtieler van smaak dan de groene. Ze zijn heerlijk in soepen, maar ook in quiches zoals in deze klassieke aspergequiche. Groene asperges kun je roerbakken, de witte zijn daar te delicaat voor. In deze klassieke aspergequiche heb ik biologische ham gebruikt, en natuurlijk eieren en room. En, verrassend misschien: Zwitserse Gruyèrekaas.
Eigenlijk komt alleen nootmuskaat in aanmerking om de vulling van deze klassieke aspergequiche verder op smaak te brengen. En een beetje peper en zout.
Ach, je gaat een knieval maken voor deze klassieke aspergequiche, wedden?
Ideetje voor een andere quiche? Misschien vind je deze quiche met groene asperges ook wel lekker.
Categorie
Recepten > Hoofdgerechten >
Wat heb je nodig?
Keukengerei: springvorm van 24-26 cm/deegroller
- 175 gr speltmeel
- 100 gr bio koude roomboter + beetje extra
- 4 el ijskoud water
- Snufje zout
- 500 gr witte asperges
- 1 ons (plakjes) biologische ham (bijv. Yorkham)
- 4 bio eieren
- 1 ui
- 250 ml slagroom
- Ca. 50 gr geraspte Gruyère
- Peper, zout, nootmuskaat
Hoe maak je het?
- Snijd in een kom meel, roomboter en water tot kruimelig deeg.
- Kneed dan een stevige bal en zet die afgedekt 30 min. in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de asperges, snijd 1 cm van de onderkant en snij ze in stukjes van ca. 2 cm.
- Breng ruim een liter water met een beetje zout eaan de kook.
- Doe de asperges erin en kook ze net beetgaar. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
- Vet de springvorm in met een beetje roomboter.
- Strooi wat meel op je aanrecht en rol het deeg uit tot een ronde lap, die groter is dan de vorm.
- Leg het deeg voorzichtig in de vorm en maak een kleine opstaande rand (snijd het deeg zo nodig bij).
- Snij de ui en de ham in kleine stukjes. Fruit de ui in een beetje boter glazig, en voeg de ham toe. Fruit kort en zet het vuur uit.
- Klop de eieren los met de slagroom en voeg de geraspte kaas, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.
- Voeg de aspergestukjes hierbij.
- Doe het mengsel in de vorm en zet deze 45 min. in de oven.
- Zet de oven uit en laat de quiche nog 5 min. erin staan.
- Haal hem er dan uit en snij in punten. (NB afgekoeld is hij ook heel lekker!).
Lekker met Mesclun sla met avocado, reepjes paprika en pecannoten.