Dahl… een eenvoudige naam voor een heerlijke Indiase veganistische linzencurry.
Als flex-tariër eet ik zeker drie keer per week vegetarisch. De Indiase keuken inspireert tot het maken van de heerlijkste curry’s zonder vlees. Het eten ziet er altijd kleurrijk uit en de smaken verrassen elke keer weer. Linzen, adukibonen, mungbonen, nierbonen: ik zorg dat ik altijd een voorraadje in huis heb. Linzen en mungbonen zijn favoriet, gewoon omdat mijn spijsvertering die makkelijk aan kan. En linzen hoef je niet vooraf te weken in water, dus lekker praktisch. Ze zijn ook fijn om als basis te gebruiken voor soep, zoals in deze linzen-tomatensoep.
Linzen zijn bijzonder voedzaam en rijk aan calcium, kalium en magnesium.
En nu aan de slag met jouw eigen dahl!

Categorie
Recepten > Hoofdgerechten > Vegetarisch
Wat heb je nodig?
- 1 el kokosolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 5 worteltjes of 1 winterpeen, in stukjes
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl mosterdzaad
- klein stukje verse gemberwortel, geraspt
- 2 tl kurkuma
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl garam masala
- 230 gr rode linzen
- 2 deciliter water
- 400 ml kokosmelk
- 4 trostomaten, (in kokend heet water ontveld), in stukjes
- 1 limoentje, uitgeperst
- verse korianderblaadjes, fijngehakt
- 3 el kokosrasp
- Himalayazout en zwarte peper
Hoe maak je het?
- Verwarm de olie in een zware pan en fruit de ui hierin aan tot hij glazig ziet.
- Voeg knoflook, wortel, gember en komijn- en mosterdzaad toe en roerbak 5 min.
- Voeg kurkuma, chilipoeder en garam masala toe en bak het een minuutje mee.
- Doe dan de gewassen linzen, de kokosmelk, de tomaten en het water toe
- Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur lager en kook de linzen afgedekt 15 minuten op laag vuur. Roer af en toe zodat ze niet aan de bodem vastplakken.
- Breng op smaak met peper en zout en voeg het limoensap en wat verse koriander toe
- Laat nog tien min. doorkoken (de wortel moet beetgaar zijn).
- Serveer de dahl met de rest van de koriander en de kokosrasp