Comfortfood, dat is deze Emmentaler aardappeltaart met salie. Een hartige taart voor kaasliefhebbers! Emmental is een zachtromige, Zwitserse kaas. Hij wordt veel gebruikt in kaasfondue en in de Zwitserse Raclette. Je kunt verschillende taartbodems maken. Heel dun en krokant, of juist wat zwaarder. Als je amandelmeel gebruikt maak je er een glutenvrije taart van.
Deze Emmentaler aardappeltaart met salie is voedzaam genoeg als hoofdgerecht en extra lekker met een lichte salade erbij. Ook kun je hem prima serveren als buffetgerecht.
De salie geeft de taart een kruidige smaak mee. Wil je hem tevens een beetje frisser maken? Rasp in dat geval wat citroenschil door de vulling.
Ben je een echte kaaskop? Dan vind je deze Italiaanse vegetarische quiche misschien ook wel lekker.
Categorie
Recepten > Hoofdgerechten > Vegetarisch
Wat heb je nodig?
Keukengerei: springvorm Ø 24 cm en bakpapier
Bodem:
- 1 kant-en-klare bodem voor hartige taart
of: - 250 gr tarwebloem
- 125 gr boter
- 1/2 d ijskoud water
- snufje zeezout
Vulling:
- ca. 5 nieuwe aardappelen, met mandoline gesneden
- 2-3 el olijfolie
- 200 gr Emmentaler kaas, geraspt
- 200 gr crème fraîche
- 2-3 el slagroom
- ca. 6 blaadjes salie
- 1 tl citroenschil (naar smaak)
- versgemalen peper
- 1 el (bloesem)honing
Hoe maak je het?
Zet de oven aan op 200 C
Als je zelf de bodem maakt
- Zeef de bloem boven een kom
- Voeg zout en in stukjes gesneden koude boter toe
- Snij dit met twee messen fijn
- Voeg het water toe en kneed hier een deegbal van
- Zet de deegbal afgedekt ca. 20 min. in de koelkastVulling
- Doe de crème fraîche in een kom en roer even los
- Voeg de slagroom toe
- Meng de gerapste kaas er dan doorheen
- Doe de salie, peper en evt. citroenrasp erbij
- Meng in een aparte kom de aardappelschijfjes met de olijfolie
Taart afmaken
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak zo groot als je bakblik
- of rol de ronde kant-en-klare deeglap uit tot een soort pizza
en maak een iets opstaand randje - Prik gaatjes in de deegbodem
- Spreid de vulling gelijkmatig uit
- Leg hierop de flinterdunne aardappelschijfjes (niet teveel op elkaar)
- Zet de taart dan ca. 35 min in de oven (tot hij beetje bruin begint te kleuren)
- Sprenkel er voor het serveren wat honing overheen