Een hartige vega taart van groene kool, shiitake en tofoe; dat is weer eens wat anders hè?
Met regelmaat maak ik quiches en hartige taarten, steeds weer met een andere vulling. Groenten als prei, spinazie, broccoli, paprika, paddenstoelen doen het allemaal geweldig in hartige taarten, maar dat geldt ook voor koolsoorten. Koolsoorten zoals Chinese kool, witte kool, groene kool en bloemkool gebruik ik steeds vaker in roerbakgerechten, maar in hartige taarten komen ze ook goed tot hun recht. En aangezien ik hoofdzakelijk vegetarisch eet, vind ik het elke keer weer een uitdaging een smakelijke vega taart te bakken. Dus, hier een vega taart van groene kool tofoe; twee soorten tofoe zelfs: rooktofu en zijdentofoe. De zijdentofoe werkt mooi als bindmiddel, de rooktofu heeft een unieke smaak, die met niks te vergelijken is.

Enfin, ga maar lekker aan de slag met deze gezonde, smakelijke vega taart van groene kool, shiitake en tofoe!

Serveer een lekke frisse salade bij deze taart, bijv. veldsla met mandarijntjes.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten> Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Keukengerei: springvorm van Ø 24 cm

Voor de deegbodem

  • boter of olie voor invetten vorm
  • 250 gr tarwebloem
  • 125 gr boter
  • 1 dl koud water
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteen
  • 1/2 groene kool
  • 200 gr shiitake
  • 1 bakje rooktofu
  • 1 blok (400 gr) zijdentofoe
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl geraspte gember
  • versgemalen peper/zout
  • 75 gr geraspte kaas (eigen keus)

Hoe maak je het?

  • Vet de springvorm in met olie of boter
  • Mix meel, boter, zout en water tot een stevige deegbal
  • Doe de deegbal in een kommetje en zet afgedekt in de koelkast.
  • Zet de heteluchtoven aan op 180 °C.
  • Snijd ui in halve ringen en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de groene kool in fijne reepjes.
  • Verwijder zand van de shiitake en snijd ze in plakjes.
  • Verwarm de olie in een koekenpan en fruit ui en knoflook aan.
  • Voeg de groene kool toe, schep een paar keer om en doe de shiitake erbij.
  • Blijf roerbakken tot de groene kool een beetje geslonken/zacht is.
  • Voeg dan de rooktofoe, het karwijzaad. de gember en peper en zout toe.
  • Dan kan de zijdentofoe er voorzichtig doorheen geschept worden.
  • Rol nu met een deegroller of fles het deeg uit tot een ronde lap
    die groter is dan je vorm.
  • Druk het deeg dan gelijkmatig over de bodem van de vorm,
    met een kleine opstaande rand.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel dan de groentevulling over de taartbodem.
  • Bestrooi de taart met de geraspte kaas.
  • Zet hem dan zo’n 50 min. in de oven.