Dit is een leuke: een hartige tarte tatin met pastinaak. Na de kerst had ik nog van alles in mijn groenten/fruitmand. Zo lagen er nog pastinaken op hun kookbeurt te wachten. Ze begonnen al een beetje te verkleuren, dus hoog tijd om een kookkunstje op ze los te laten.
De pastinaak kreeg gezelschap van een restje shiitake en een preistengel, en natuurlijk heb ik altijd uien in huis. Kaas is een mooie bondgenoot in harte taarten, en daarvan had ik er ook nog genoeg. Zo ontstond een verrukkelijke combinatie van hartig en zoet. En ook nog gezond.

Ik gebruik vaak bladerdeeg als bodem voor quiches en taarten, eigenlijk uit gemak. Nadeel van bladerdeeg als bodem voor een hartige taart is alleen dat deze vaak wat kleffig wordt. Dus bedacht ik een handige oplossing: ik maakte er een tarte tatin van: de vulling onderop, het deeg er bovenop. Je draait de taart pas om als je aan tafel gaat. Mislukken kan bijna niet! Het resultaat was helemaal naar tevredenheid, vond ik althans!

Verras je familie of vrienden maar eens met deze heerlijke hartige tarte tatin met pastinaak.
Je kunt hem het beste combineren met een lichte salade bij, bijvoorbeeld
veldsla met bleekselderij en mandarijnen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Keukengerei: quichevorm Ø 24 cm,
bakpapier, deegroller

  • olie of boter
  • 5 plakjes (glutenvrij) bladerdeeg
  • 1 kleine rode ui
  • 2 lente-uitjes
  • 1 kleine knoflookteen
  • 500 gr pastinaak
  • 1 kleine preistengel
  • 1 ons shiitake
  • 2 tl gedroogde tijm
  • peper/zout
  • 150 ml room
  • 3 flinke bio eieren
  • 125 gr geraspte kaas (bijv. Parmezaanse kaas/oude kaas/Gruyère)

Hoe maak je het?

Bodem maken

  • Verwarm je oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  • Vet de quichevorm in met olie of boter en bekleed met bakpapier.
  • Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op je werkblad op elkaar en rol met je deegroller uit tot een grote ronde lap,
    2 cm groter dan de quichevorm. Doe hem nog NIET in de vorm.

Vulling maken

  • Schil de pastinaken en snijd ze in plakjes. Halveer ze dan of snijd ze nog iets kleiner.
  • Kook de pastinaak in een beetje water beetgaar. Zorg er echt voor dat het niet verder gaart!
  • Giet de pastinaak daarna af en zet even apart.
  • Snijd dan de rode ui fijn en snijd de prei in smalle ringen.
  • Verwarm 1 el olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, met de knoflook en prei.
  • Snijd ondertussen de shiitake in reepjes en voeg die toe aan de ui en prei, samen met de tijm en wat peper.
  • Roerbak dit even tot de prei is geslonken. Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de gekookte pastinaakstukjes toe aan de roerbakgroenten en schep om.
  • Roer dan in een kommetje room, eieren en kaas door elkaar. Voeg ook wat peper en zout toe.
  • Meng de room/kaas/eieren daarna door het groentenmengsel.
  • Stort het geheel in de quichevorm.
  • Leg nu de uitgerolde lap bladerdeeg er bovenop, en stop het overtollige deeg er in de zijkanten goed in.
  • Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en leg hier en daar wat klontjes boter erop.
  • Zet de tarte tatin ca. 40 min. in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.