Hollandse prei-mosterdsoep met bacon krijgt natuurlijk een plekje in mijn soeprubriek. Deze preisoep is rijk aan smaak dankzij de roomboter, wijn en bacon. Dat klinkt niet heel gezond, denk je wellicht, maar laat je niet afschrikken. Dit is typisch zo’n soep voor een feestelijke moment, zoals kerst. Dan hoef je niet zo streng voor jezelf te zijn. Bovendien maak je de soep zelf, met verse ingrediënten.

Alle groenten zijn gezond, elk heeft zijn eigen bijzonderheden. Ook prei. Zo is van spinazie bekend dat het rijk aan ijzer is, maar dat is prei ook. Bovendien bevat één ons prei al de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine A . En 20% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C. Tevens bevat prei hoge doses vitamines B6 en B11. Een waardevolle groente dus!

Eenmaal bereid is prei lichtzoet van smaak, en dat combineert goed met de pittige mosterd. De bacon geeft natuurlijk nog extra smaak. Als je liever vegetarisch eet, vervang je de bacon natuurlijk door vega spekjes; minstens zo lekker!

Succes met het bereiden van deze Hollandse prei-mosterdsoep met bacon, en geniet van elke hap!

Prei is ook heerlijk in quiches. Probeer deze preitaart maar eens!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Soepen>

Wat heb je nodig?

  • 50 gr roomboter
  • 1 prei, alleen het witte en lichtgroene gedeelte, fijngesneden
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 4 plakjes bacon, fijngesneden + eventueel extra om de soep te garneren
  • 1,5 kippenbouillontablet, opgelost in 500 ml water
  • 30 gr bloem
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 el grove Zaanse mosterd
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes bladpeterselie of bieslook, fijngehakt

Hoe maak je het?

  • Smelt de boter in een pan en voeg de prei, sjalot, knoflook, aardappel en ontbijtspek toe.
  • Fruit dit op laag tot middelhoog vuur aan, totdat ui en prei zacht zijn.
  • Voeg dan de bloem toe en roer even goed door tot alle bloem is opgenomen.
  • Doe vervolgens de witte wijn erbij en laat deze even inkoken, zonder deksel op je pan.
  • Voeg nu de bouillon toe en breng dit langzaam aan de kook.
  • Roer intussen de mosterd in een kommetje los met een paar lepels soep en voeg dit samen met de slagroom weer toe aan de soep.
  • Laat de soep op laag vuur nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Tenslotte bestrooi je de soep vlak voor het serveren met de fijngehakte peterselie.