Een heerlijk primeurtje voor mijzelf én voor jullie: macadamiacake met blauwe druiven! Omdat ik dol ben op macadamianoten, leek het mij het proberen waard ze eens in een taart of cake te verwerken. De noten zijn behoorlijk vettig en eenmaal gemalen lijkt het meel op amandelmeel. Prima te gebruiken voor mijn doel, een feestelijke cake voor moederdag!
Ook druiven had ik nog niet eerder in een cake verwerkt, dus dat was een beetje spannend. Zouden ze niet te vochtig zijn, met een zompige cake als resultaat? Maar nee hoor, de cake pakte uit zoals ik had gehoopt, de druiven behielden hun fruitsap en gaven de cake extra smaak en kleur. Joepie!
De cake is heel makkelijk te maken, net als elke andere basiscake. Hij ziet er alleen feestelijker uit en is natuurlijk nóg lekkerder. Toen ik hem manlief voorschotelde, was hij direct verkocht; hij vond hem overheerlijk. Intussen mochten ook de buurtjes proeven en de cake slinkt met rasse schreden…
Haha, zo hoort het ook.
Vlak voor het serveren strooi ik er wat poedersuiker over. Niet nodig voor de smaak, maar wel een leuk feestelijk tintje. Strik erom en verras je moeder, oma, tante of wie dan ook met deze superlekkere macadamiacake met blauwe druiven!
Natuurlijk vind je meer feestelijke taarten en cakes op deze site onder ‘zoete baksels’. En als ik een suggestie mag doen: probeer dan deze bijzonder lekkere griesmeelamandelcake met vijgen eens!
Categorie
Recepten > Zoete baksels >
Wat heb je nodig?
Keukengerei: mixer of keukenmachine, (siliconen) hartvormige bakvorm (of tulbandvorm)
- 1 el boter (om vorm in te vetten)
- 175 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne bio suiker
- 1 vanillestokje
======================= - 150 gr zelfrijzend bakmeel (Demeter)
- 100 gr ongezouten macadamianoten
- 200 gr blauwe druiven (klein formaat)
- poedersuiker
Hoe maak je het?
- Zet de oven aan op 160° C.
- Vet je vorm in met boter.
- Spoel de druiven af onder de kraan en laat ze uitlekken of dep ze droog.
- Leg het vanillestokje in een pannetje heet water zodat het opzwelt terwijl je het beslag maakt.
================================ - Klop nu in een grote kom de boter en suiker tot een schuimig mengsel.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop steeds tot elk ei volledig is opgenomen.
- Schraap dan het merg uit het vanillestokje en meng dit door het eier-botermengsel.
- Zeef vervolgens het bakmeel boven dit eier-botermengsel en spatel het er voorzichtig doorheen.
- Maal de macadamianoten fijn in je keukenmachine tot je een meelachtige substantie krijgt.
- Spatel daarna het macadamiameel ook door het beslag.
================================= - Leg nu de druiven op de bodem van je cakevorm.
- Stort het beslag er bovenop en strijk het glad.
- Zet je cakevorm op een rooster in het midden van je oven en bak de cake 50 min.
- Als de baktijd om is, haal je de cake uit de oven, zet hem op een rooster en laat ca. een uurtje afkoelen in de vorm.
- Draai hem dan om op een mooi bord en bestrooi de cake met poedersuiker.
- Ready to serve!