Couscous is al net zo gewoon als rijst. Voordeel: couscous bereiden is echt een makkie. Je hoeft hem niet eens te koken (de instant versie), dus het kan gewoon niet misgaan. Deze mediterrane couscous gaat je hart veroveren…

Bereide couscous is zowel warm als koud lekker. Heb je een restje over van de vorige avond? Dan heb je een lekkere lunch de volgende dag.
Rooster de couscous vooraf in een droge koekenpan. Dan wordt hij prachtig goudbruin en geurt heerlijk.  Pas daarna giet je er bouillon over. Zelfgemaakte bouillon is natuurlijk het lekkerst.  Maaar heb je weinig tijd dan volstaan bouillonblokjes.

Mediterrane Couscous
Deze mediterrane couscous past prima bij een (zomers) buffetje. Wil je het een Marokkaans tintje geven? Zoek je mooiste schaal uit en zet die midden op een lage (salon)tafel. Schik er kussens omheen en ga daar lekker op zitten.  Was je handen wel eerst met oranjebloesemwater en eet alleen met je rechterhand. Een bijzondere ervaring!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

Hoofdgerecht voor 2 of bijgerecht voor 4 personen

Keukengerei: grote kom en deksel/groot bakblik

  • 150 gr (volkoren) couscous
  • ½ groentebouillonblokje opgelost in 300 ml water
  • 1 courgette
  • 1 venkelknol
  • 1 rode ui
  • 1 blikje artisjokharten (kun je ook weglaten)
  • 2 teentjes knoflook, geperst of geplet
  • ca. 150 gr cherrytomaatjes of Romaatjes
  • olijfolie
  • Provençaalse gedroogde kruiden (of mix van verse kruiden)
  • peper/zout uit de molen
  • 2 ons zachte geitenkaas (als je dat lekker vindt), in kleine brokjes
  • handje pijnboompitten

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Snij de courgette en de venkelknol in kleine stukjes en snipper de ui fijn
  • Snij de paprika in kleine reepjes/stukjes
  • Snij de cherrytomaatjes doormidden
  • Laat de artisjokharten uitlekken en snij ze klein
  • Doe alle groenten in een bakblik en hussel door elkaar
  • Giet er royaal olijfolie overheen en bestrooi met de kruiden en knoflook
  • Zet het bakblik ca. 10 min. in de oven, en hussel de groenten een paar keer (let op dat er niks aanbrandt)
  • Los het groentebouillonblokje op in het gekookte water
  • Rooster de couscous in een koekenpan goudbruin (schud de pan steeds)
  • Rooster daarna de pijnboompitten kort

Doe de couscous in een kom en giet de bouillon erover. Doe een bord of deksel op de kom. Laat ca. 10 min. zo staan en roer daarna de couscous los met een vork.

  • Haal het bakblik uit de oven als de groenten er mooi gekleurd/glanzend uitzien (proef even)
  • Voeg de couscous en de geroosterde pijnboompitten toe en evt. de brokjes geitenkaas.
  • Voeg naar behoefte peper/zout toe
  •  Schep nogmaals om en dan… lekker eten!
  • Lekker met zelfgemaakte tzatziki en falafelballetjes
  • Ook heel smakelijk met gestoofde visfilet