Ah, van deze ovenschotel met prei en zoete aardappel krijg jij het lekker warm. Dit is echt comfortfood, puur genieten dus. Eten voor elk seizoen trouwens, want ovenschotels zijn echt niet alleen lekker in de winter.

Ben je ook dol op zoete aardappels? Sinds ik ze ken heb ik ze vrijwel altijd in huis. Ze zijn heerlijk in de soep, in quiches, maar ook in ovenschotels zoals deze. In deze ovenschotel heb ik trouwens wel vlees verwerkt. Dat vond ik er goed bij passen. Ik eet echt niet vaak vlees, maar áls ik het eet, moet het biologisch zijn. Nou, dat is een makkie, want biologisch vlees is in elke super te vinden. Zet je nog een stapje erbij, dan koop je misschien wel vlees bij een biologische boerderij. Die dieren hebben zeker een goed leven gehad: ruimte en variatie in eten. Dat vind ik belangrijk.

In deze ovenschotel zit dus rundergehakt. Half-om-half gehakt kan ook hoor, net wat je wilt. En wil je juist géén vlees eten, dan vervang je het vlees door vegetarisch gehakt. Net zo makkelijk.

De zachtzoete smaak van prei gaat heel goed samen met die van zoete aardappel. De Griekse feta geeft pit aan het gerecht. Kies wel voor échte feta, met die uitgesproken smaak, want dat maakt dit gerecht zo’n toppertje.

Enfin, ga maar lekker aan de slag zodat je straks lekker zit te genieten van jouw ovenschotel met prei en zoete aardappel.

Nog een comfortfoodschotel? Zet dit stoofpotje met cannellinibonen en gehaktballetjes  een keer op tafel. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

Keukengerei: ovenschaal

  • 1 el olijfolie
  • 3 ons rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 2 el rode pesto
  • peper/zout
  • 3 flinke preistengels
  • ca. 600 gr zoete aardappels
  • verse tijm (de blaadjes)
  • 100 gr Griekse feta
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Hoe maak je het?

  • Snijd de rode ui fijn en snijd de prei alvast in ringen.
  • Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan en fruit de ui aan.
  • Roerbak dan het gehakt samen met de rode pesto en de tijm even mee.
  • Voeg een klein beetje water toe, leg een deksel op de pan en laat ca. 5 min. zachtjes stoven.
  • Zet dan het vuur uit en houd het gehakt warm.
  • Kook (of stoof) de prei samen met wat tijm beetgaar. Voeg daarna een beetje peper en zout toe.
  • Schil de zoete aardappels, snijd ze in halve schijven en kook ze net beetgaar.
  • Doe de gehakt(saus) hierna over in een ovenschaal en leg de zoete aardappelschijfjes er bovenop.
  • Dek dit af met de prei.
  • Verbrokkel tot slot de feta erbovenop en strooi de Parmezaanse kaas er ook over.
  • Zet de ovenschaal ca. 10 min. onder de grill (180 C) tot de kaas mooi gegratineerd is.