Aangenaam verrast was ik toen ik pompoencake voor het eerst proefde. Echt zó lekker. Jaren geleden had pompoencake een beetje een geitenwollensokken-imago. Maar dat herinnert niemand zich nu meer, want deze cake heeft een plekje veroverd in de banketbakkerswereld. In elk geval in die van de natuurwinkels. Pompoencake heeft mijn hart dus veroverd, en ik hoop ook die van jou. Want nu eet je iets zoets dat ook voedingswaarde heeft, ondanks de zoetigheid. Pompoen is rijk aan vezels, en je zult zien dat deze cake écht wel binnen komt! Pompoencake is allereerst lekker bij een kop thee, maar ook een smakelijk tussendoortjes of zelfs een snel ontbijtje.
Eén van de favoriete ingrediënten van Jamie Olliver is citroen. En terecht. Citrusfruit tilt je stoofpot, soep of taart naar een ander niveau. In deze pompoencake heb ik sinaasappel verwerkt. Als je de pompoencake proeft, begrijp je wel waarom.
Zin in een andere stevige cake? Probeer deze rijstcake met zuidvruchten eens.
Categorie
Recepten > Zoete baksels > Glutenvrij
Wat heb je nodig?
Keukengerei: kleine cakevorm, bakblik en bakpapier
- ½ kleine oranje pompoen (ca 200 gr, geschild)
- 2 el kokosolie
- 6 el roomboter, gesmolten
- 6 el (koudgeslingerde) bloesemhoning (of bijv. 60 gr bio suiker)
- 250 gr amandelmeel
- 4 eieren
- 1 el wijnsteenbakpoeder
- 2 el lijnzaad
- 4 el pompoenpitten
- 1 vanillestokje (het merg) (of 1 zakje vanillesuiker)
- geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Vet de cakevorm in en bekleed hem met bakpapier.
- Schil de pompoen, snijd ‘m in stukken en besprenkel met kokosolie.
- Doe de pompoenstukken in het bakblik en rooster ca. 10 min. in de oven. Laat daarna iets afkoelen.
- Mix in een kom amandelmeel met bakpoeder, lijnzaad, pompoenpitten,
sinaasappelschil, zout en specerijen. - Leg het vanillestokje in kokend water en haal het merg eruit.
- Voeg dan de vanille bij de droge ingrediëntenmix.
- Mix de pompoenstukjes vervolgens met de roomboter en de honing in een blender.
- Voeg de eieren één voor één toe.
- Doe dan de natte bij de droge ingrediënten en roer met een lepel goed om.
Het moet een beetje soepele brij worden (dus niet te droog). - Doe het deeg tenslotte in het bakblik.
- Bak de cake in ca. 50 min. gaar.Nog een beetje warm het allerlekkerst, eventueel met clotted cream en bio abrikozenjam erover.