Rabarber-mascarponetaart is een taart van het seizoen, en daarom voor mij elke keer weer een feestje om te bereiden. Zodra de eerste aardbeien in de winkel liggen, volgen spoedig die lange rabarberstengels. Je kunt simpelweg niet om ze heen! Eenmaal gekocht, verheug ik me al op die bijzondere smaak van rabarber.

Vroeger kookte mijn moeder rabarber als toetje, als extraatje bij de yoghurt. Toen wist ik nog niet hoe lekker rabarber is in een crumble, met aardbeien of ander fruit of in een taart!
Ik heb deze keer mascarpone gebruikt om een romige vulling te krijgen voor deze rabarber-mascarponetaart. Het simpele zanddeeg is een perfecte basis voor deze vulling. De taart is niet te zoet, hoewel er bij elkaar wel twee ons suiker in zit. Maar je weet vast wel dat rabarber zuur van zichzelf is, en vraagt om een zoete tegenhanger. Ach, het is per slot van rekening geen dagelijkse kost, toch?

Deze rabarber-mascarponetaart is behalve heerlijk ook makkelijk te maken. Omdat het deeg wel een paar uur moet rusten, gaat de bereiding in stappen die makkelijk uitvoerbaar zijn.

Wil je een andere taart met fruit maken? Misschien kan deze bosbessentaart met amandelen ook je hart, eh.. maag veroveren.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Keukengerei: spring- of taartvorm
van 24- 26 cm,deegroller,
bakpapier
en folie

  • 500 gr droge peulvruchten of rijst (voor blindbakken)
  • boter om de vorm in te vetten
  • 250 gr bloem
  • 100 gr fijne bio suiker
  • 125 gr boter
  • 1 ei, geklutst
  • snufje zout
    ==================
  • 500 gr rabarber
  • 4 bio eieren
  • 100 gr fijne bio suiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 gr mascarpone
  • aardbeien voor garnering

Hoe maak je het?

Let op: het deeg maak je vooraf en moet 2 uur rusten in de koelkast.

  • Vet de vorm in met boter.
  • Zeef de bloem boven een grote kom.
  • Voeg boter, ei, 100 gr suiker en zout toe en kneed dit tot een compact deeg.
  • Maak er tot slot een bal van, leg die in de kom en dek af met folie.
  • Laat het deeg 2 uur rusten in de koelkast.
    ===============================
  • Was nu de rabarberstengels en trek de ruwste draden in de lengte er vanaf.
  • Snijd de rabarberstengels vervolgens in stukjes van ca. 2,5 cm en doe ze in een pan met ca. 1,5 dl water.
  • Kook de rabarberstukjes ca. 4 min. tot ze iets zacht zijn (maar niet uit elkaar vallen!).
  • Doe ze daarna over in een vergiet om uit te lekken en af te koelen.
    ===============================
  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Rol met een deegroller het deeg (evt. op bakpapier) uit op je werkblad, tot een ronde vorm, groter dan je taartvorm en ca. 4 mm dik.
  • Bekleed je taartvorm met het deeg en maak een opstaande rand. Snijd eventueel overtollig deeg weg.
  • Prik dan met een vork gaatjes in de deegbodem en leg er een vel bakpapier op.
  • Stort nu de peulvruchten of rijst op je bakpapier en bak de taartbodem 15 min. in de oven.
  • Haal hem daarna uit de oven en verwijder bakpapier  en peulvruchten.
    ================================
  • Kook een beetje water en leg hier het vanillestokje in (dan kun je het merg er makkelijk uitschrapen).
  • Klop ondertussen de eieren schuimig in een grote kom en voeg beetje bij beetje de 100 gr fijne suiker toe.
  • Spatel daarna de mascarpone door het beslag.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit door het mascarponemengsel.
  • Voeg nu de rabarberstukjes toe en meng voorzichtig.
  • Stort de vulling bovenop de deegbodem en zet de taart ca. 35 min. in de oven.
    ================================
  • De rabarber-mascarponetaart ziet er mooi lichtbruin uit als hij gaar is.
  • Haal hem dan uit de oven en laat hem tot lauwwarm afkoelen op een rooster.
  • Was tenslotte de aardbeien, snijd ze in plakjes en verdeel over de bovenkant van de taart.
  • De taart is op z’n allerlekkerst als hij een beetje lauwwarm is!