Deze rodelinzen-wortelsoep is zo’n heerlijke verwarmende (winter)soep. Soep neemt een vaste plek in in mijn lunchmenu, want soep levert heel veel groenten. Als het warm is, eet ik steevast een salade als lunch. Maar als de temperatuur daalt, komt mijn soeppan tevoorschijn.
Linzen zijn heel voedzaam dankzij hun vezels, en rijk aan mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Linzen zijn ook een goede keuze als je wilt afvallen, omdat het verzadingsgevoel na het eten van linzen groot is. Het maakt niet uit voor welke linzen je kiest.

Keerzijde van peulvruchten, en dus ook van linzen, is dat ze veel lectines bevatten. Lectines zijn eiwitten die de plant helpen bij het afweren van insecten. Fijn voor de plant, maar minder voor ons omdat die lectines onze darmwand kunnen irriteren. Schrik daar niet van. Het gaat er natuurlijk om hoe vaak en in welke hoeveelheden je die lectines binnen krijgt. Variatie is het toverwoord!

Deze makkelijk te maken rodelinzen-wortelsoep is heerlijk verwarmend en voedzaam. Heb je soep over? Vries hem dan in porties in voor een andere dag.

Heb je de smaak van linzen te pakken? Probeer dan ook deze linzen-tomatensoep eens. 

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Soepen > Vegetarisch

Wat heb je nodig?

  • 2 sjalotjes
  • (evt. 1 teentje knoflook)
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl koriander
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 3 ons gedroogde rode linzen
  • 2 flinke winterpenen
  • 1 l groentebouillon (of 2 biologische groentebouillonblokjes in 1 l water)
  • paar takjes verse koriander voor garnering

Hoe maak je het?

  • Snij de sjalotjes in stukjes en fruit ze aan in de olie.
  • Voeg dan de specerijen toe.
  • Fruit de in stukken gesneden wortel even mee.
  • Voeg vervolgens linzen en bouillon toe.
  • Laat dit dan 20 min. zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg zo nodig bouillon toe tot gewenste dikte.
  • Garneer de soep tenslotte met verse koriander.