Hou je niet zo van spruitjes? Wacht maar eens even, deze versie, spruitjes met gekaramelliseerde ui en hazelnoten is verrassend lekker.
Lange tijd was ik helemaal geen fan van spruitjes. Als tiener vond ik ze muffig en bitter smaken, zelfs met een kwak appelmoes erbij. En nog steeds vind ik spruitjes niet lekker ruiken als ze op het vuur staan. Je kent wel die typische koollucht die vrijkomt bij het koken. Daar zou je liefst voor wegrennen. Toch verdienen spruitjes je aandacht, al is het maar omdat ze super gezond zijn. Net als witlof en paksoi zijn spruitjes een bittere groente. En bittere groenten helpen afvalstoffen in je lichaam op te ruimen. Hoera voor de spruitjes dus!
Spruitjes stoom ik bij voorkeur, net als de meeste groenten die ik bereid. En na de stoomronde krijgen de spruitjes een versierronde. Ik combineer ze met andere groenten, zoals pastinaak, wortel, zoete aardappel of erwtjes. Maar ook paddenstoelen, (vega) spekjes en allerlei soorten kaas passen goed bij spruitjes.
En nu heb ik – al zeg ik het zelf – een heel geslaagde match gevonden in gekaramelliseerde zoete ui en gebrande hazelnoten. Als extraatje heb ik daar nog zachte geitenkaas aan toegevoegd. Misschien krijg je straks jouw kinderen wel zo gek om deze spruitjes te eten!
Maak er een lekkere rösti bij, of gekookte krieltjes of zoete aardappels. Hoe dan ook, geniet straks van je eigen spruitjes met gekaramelliseerde ui en hazelnoten!

Categorie
Recepten > Hoofdgerechten > Vegetarisch
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
- 1 el boter
- 500 gr spruitjes
- 3 middelgrote rode uien
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el bruine basterdsuiker of honing
- 1 ons gebrande, ongezouten hazelnoten
- 1 ons zachte geitenkaas
Hoe maak je het?
- Verwijder de schillen van de uien en halveer ze. Snijd ze vervolgens in halve ringen.
- Verwarm olie en boter in een koekenpan en voeg de uien toe. Roerbak ze even.
- Roer er dan de balsamicoazijn en de suiker doorheen, terwijl je je warmtebron laag houdt.
- Doe een deksel op de pan en laat de uien zachtjes karamelliseren. Voeg na ca. 5 min. een klein scheutje water toe.
- Laat de uien nog ca. 20 min. zachtjes stoven en schep ze af en toe om. Ze mogen niet droogstaan!
- Zet de oven nu aan op grillstand, ca. 180 C.
- Schil en was ondertussen de spruitjes.
- Stoom of kook ze vervolgens nét beetgaar.
- Hak de hazelnoten grof.
- Giet de spruiten af als ze beetgaar zijn en doe ze over in een ovenschaaltje.
- Verdeel de uien erover, net als de hazelnoten en tenslotte verbrokkel je de geitenkaas eroverheen en een juslepel kookvocht.
- Zet het ovenschaaltje in de oven totdat de geitenkaas warm en iets gekleurd is.
- Lekker met rösti, gekookte zoete of gewone aardappeltjes.