Pasta en de zee… die komen samen in deze heerlijke tagliatelle met zalm en zeekraal. De zilte smaak van zalm en zeekraal gaan lekker samen met de zoete paprika en zongedroogde tomaatjes. De courgette geeft wat te bijten en voegt bovendien een lekkere portie vezels aan dit gerecht toe. Maar de lofzang gaat uit naar de verse zalm en de zeekraal. Kies natuurlijk liefst voor een eersteklas zalm, bij de visboer en grill de vis heel kort, omdat de waardevolle meervoudige vetzuren anders verloren. gaan. Met vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardientjes krijg je een gezonde portie essentiēle vetzuren (omega-3) binnen.
We raken gelukkig steeds meer vertrouwd met het eten van groenten uit de zee. En terecht, want zeegroenten vormen een waardevolle aanvulling op ons menu. Zeekraal is zeer mineraalrijk. Het bevat onder meer hoge doseringen magnesium, calcium en jodium. De zoutige smaak van zeekraal verraadt zijn hoge gehalte aan natrium. Als je 50 gram zeekraal eet, zit je al bijna op de helft van de maximale zoutinname voor één dag. Wees daarom spaarzaam met het toevoegen van extra zout aan dit gerecht.
Deze tagliatelle met zalm en zeekraal is er eentje om met je vrienden te delen. Maak in dat geval wel een dubbele portie, want dit is toevallig een gerechtje voor twee.
Ben je dol op pasta? Misschien valt deze pappardelle met rucolapesto ook wel bij je in de smaak.
Categorie
Recepten > Hoofdgerechten >
Wat heb je nodig?
Voor 2 à 3 personen
Keukengerei: hapjespan én grillpan
- 250 gr verse tagliatelle
- 1/2 groentebouillonblokje
- olijfolie
- 1 rode ui
- 2 knoflookteentjes, uitgeperst
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 8 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
- Ca. 2 el verse tijmblaadjes
- 2 zalmmoten (samen ca. 250 gr)
- 50 gr zeekraal
- 50 ml (haver)room
- Parmezaanse kaas
Hoe maak je het?
- Snijd ui, paprika en courgette in kleine stukjes.
- Halveer de zongedroogde tomaatjes.
- Verwarm 1 el olijfolie in een hapjespan
en fruit hierin de ui met de uitgeperste knoflook even aan. - Voeg courgette, paprika, zongedroogde tomaatjes en tijm toe.
- Roerbak kort (de courgette moet beetgaar blijven), zet het vuur daarna uit
en doe de deksel op de pan om de groenten warm te houden. - Verwarm vervolgens de grillpan met een beetje olie.
- Strooi wat versgemalen peper over de zalmmoten.
- Grill dan de zalmmoten aan beide kanten. Begin met de kant met het vel.
De zalmmoten mogen lichtroze (glanzend) aan de binnenkant blijven. - Snijd ze daarna in grove stukken en voeg ze toe aan de groenten.
- Kook intussen de tagliatelle beetgaar, in een ruime pan met water en het bouillonblokje.
Voeg de laatste minuut de zeekraal even toe. - Giet de tagliatelle en zeekraal af en houd wat kookvocht achter.
- Mix dan de tagliatelle door de groenten en voeg een scheutje kookwater samen met de room toe.
- Breng tot slot op smaak met versgemalen peper en bestrooi met Parmezaanse kaas.