Tartelettes met appel en cranberries (en noten)passen helemaal in het herfstseizoen. Als je houdt van de friszure smaak van cranberries, zal je smullen van deze kleine taartjes. Het maken van deze tartelettes is trouwens op zich al een feestje vind ik.
Kies voor zoetzure appels en voor ongesuikerde cranberries. Als ze vers nog niet verkrijgbaar zijn, kun je de diepvriesvariant nemen. Die zijn net zo goed. Denk er dan wel aan de cranberries vooraf te ontdooien.
Voor deze mini-taartjes heb ik zelf paranoten gebruikt, gewoon voor de afwisseling. Maar pecannoten passen hier ook heel goed bij.

Je kunt de taartjes als toetje serveren, met een bolletje pecannoten-ijs of een toef room. Of gewoon bij de koffie of thee. Oh… het water loopt me alweer in de mond. Hoop dat jij straks ook geniet van deze tartelettes met appel en cranberries.

Dol op fruit in taart? Probeer deze tarte tatin met pruimen ook eens.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Zoete baksels >

Wat heb je nodig?

Voor 8 personen

Keukengerei:  4 tartelettevormpjes of 2 mini-quichevormpjes Ø 20 cm

  • 1 el bloem + 1 el boter (voor de vormpjes)
  • 150 gr (spelt)bloem
  • 60 gr hazelnootmeel
  • 1/2 el bakpoeder
  • 75 gr bio fijne suiker
  • 140 gr roomboter
  • 75 gr pecannoten
  • 2 grote zoetzure bio appels (bijv. Santana)
  • 75 gr cranberries (vers of diepvries)
  • ½ zakje vanillesuiker
  • Knijpje citroen
  • snuf kaneel
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 190° C.
  • Vet de vormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.
  • Meng met 2 messen bloem, meel, boter, bakpoeder fijne suiker en zout.
  • Mix verder met je vingers tot een grof kruimelig deeg.
  • Hak de noten grof en voeg ze toe aan het beslag.
  • Snijd de appels (met schil) in schijfjes.
  • Doe ze in een kom en besprenkel ze met een beetje citroen.
  • Meng kaneel en vanillesuiker erdoor.
  • Bekleed de bodem van de vormpjes met de helft van het deeg en druk goed aan.
  • Leg de appels dakpansgewijs in de rondte hier bovenop.
  • Verdeel dan de cranberries over de appels.
  • Leg vervolgens de tweede helft van het kruimeldeeg bovenop de appels.
  • Bak de taartjes in ca. 30 min. gaar in de oven.