Deze witloftaart met shiitake en geitenkaas is echt een lekker winters gerecht. Witlof eet ik – onterecht – niet zo vaak. En als ik ze al eet stoom ik de witlofstronkjes gaar of verwerk ze rauw in salades. Vroeger at ik die bekende variant lof-met-ham-en-kaas uit de oven. En dat is het wel zo’n beetje. Ik doe hem dus eigenlijk tekort vind ik. Omdat die combinatie met ham en kaas wel geslaagd is, heb ik deze twee ingrediënten ook gebruikt, maar nu in een taart.

Ook heb ik shiitake toegevoegd om de taart wat meer pit te geven én shiitake is een supergezonde schimmel. Schimmel? Eh, ja, paddenstoelen horen niet bij de groenten, want het zijn de vruchtlichamen van schimmels.
Shiitake is sterk weerstandverhogend en witlof ondersteunt de ontgiftende functie van de lever. ‘Bitter in de mond houdt de lever gezond.’ Dat geldt dus ook voor andere bittere groenten zoals paksoi, spruitjes, andijvie, asperges en artisjokken.

Ik heb voor deze witloftaart gekozen voor biologische ham. Als je de vegetarische variant wilt maken, dan kies je simpel voor vegan ham of je laat het weg. Maar wat is het toch top dat we kunnen kiezen!

En nu genoeg gekletst. Ga maar lekker aan de slag voor deze heerlijke witloftaart met shiitake en geitenkaas.
En eet er een lichte salade bij, bijvoorbeeld
veldsla met bleekselderij en mandarijnen.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Categorie

Recepten > Hoofdgerechten >

Wat heb je nodig?

Keukengerei: quiche- of springvorm,
bakpapier, peulvruchten voor
blindbakvulling, deegroller

  • olie of boter
  • 4 plakjes (glutenvrij) bladerdeeg
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gr shiitake
  • 100 gr vegan ham of biologische ham
  • 1 tl gedroogde tijm of 1 el verse tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • 100 ml haverroom
  • 3 grote eieren
  • 100 gr geraspte geitenkaas
  • versgemalen peper/zout
  • 40 gr Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

Bodem maken

  • Verwarm je oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi 4 plakjes bladerdeeg.
  • Vet de quichevorm in met olie of boter en bekleed met bakpapier.
  • Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op je werkblad op elkaar en rol met je deegroller uit tot een grote ronde lap,
    2 cm groter dan de quichevorm.
  • Doe het bladerdeeg in de vorm, druk goed aan en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Dek het bladerdeeg af met 1 vel bakpapier en stort hier ca. 400 gr droge bonen o.i.d. in.
  • Zet de quichevorm ca. 10 min. in de oven.

Vulling maken

  • Snijd de stronkjes witlof in smalle ringen.
  • Breng water in een pan aan de kook en kook hierin de witlof een paar minuten.
  • Doe de witlof daarna over in een vergiet, zet de koude kraan erop en laat uitlekken.
  • Snijd intussen de ui in kleine stukjes en de shiitake in schijfjes.
  • Snijd ook de vegan of gewone bio ham in stukjes.
  • Verwarm vervolgens 1 el boter of olie in een koekenpan en fruit hierin ui en shiitake aan.
  • Voeg na een paar minuten de ham en de tijm toe en roerbak nog een paar minuten.
  • Doe dan de witlof erbij en schep voorzichtig om. Breng op smaak met peper en zout.(Haal de quiche intussen uit de oven als de tijd om is, en verwijder het bakpapier en de bonen.)
  • Roer dan in een kommetje room, eieren en kaas door elkaar. Voeg ook wat peper en zout toe.
  • Meng de room/kaas/eieren daarna door het groentenmengsel.
  • Strooi 1 el havermeel of ander meel over de bodem van de taart en stort de vulling erin.
  • Strooi de Parmezaanse kaas erover en zet de taart ca. 25 min. in de oven totdat de bovenkant mooi goudbruin kleurt.