Zuurkoolstamppot met gember-gehaktballetjes. Als kind was ik al dol op zuurkoolstamppot! Vooral de dag na de bereiding vond ik de zuurkool nóg lekkerder en belegde ik mijn boterham ermee. Onze oosterburen doen dat nog steeds. Een broodje ‘Sauerkraut mit Bratwurst’ is heel populair in Duitsland. Die braadworst hoeft nou niet voor mij, maar wel deze lekkere gehaktballetjes. Ik kruid ze met versgeraspte gember en tijm. Samen met de tomaten-chutneysaus, is dit een heerlijke stamppot plus. Ik denk dat ook kinderen hiervan zullen smullen. En, vergeet niet, als je wat overhebt… probeer maar eens bij je lunch!
En nu hoppetee, lekker aan het stampen, zodat je straks die verwarmende zuurkoolstamppot met gember-gehaktballetjes op tafel hebt staan.
Zin in nog zo’n comfort food hap? Misschien vind je dit stoofpotje ook wel lekker.
Categorie
Recepten > Hoofdgerechten >
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
Voor de stamppot
- 1,5 kg aardappelen (bijv. Frieslander)
- 500 gr zuurkool uit het vat
- 1 zoetzure appel (bijv. Elstar)
- handje rozijnen
- 2 tl karwijzaad
- klontje roomboter
Voor de gehaktsaus
- beetje olie of boter
- 1 rode ui
- 500 gr halfom biologisch gehakt
- stukje verse gember, geraspt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde tijm of 1 el verse tijmblaadjes
- 4 el tomatenpuree
- 3 el mango chutney
- versgemalen peper/zout
Hoe maak je het?
- Schil en kook daarna de aardappelen in een ruime hoeveelheid water en het groentenbouillonblokje.
- Doe de zuurkool samen met de appelpartjes (in schil) en karwijzaad in een laagje water. Kook ca. 15 min. op zacht vuurtje.
- Meng intussen de geraspte gember, tijm, peper en zout door het gehakt. Maak er kleine balletjes van.
- Hak de ui in fijn.
- Verwarm 1 el boter in een hapjespan
en fruit hierin de ui even aan. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed door. - Braad hierin de gehaktballetjes rustig aan en draai ze regelmatig zodat ze niet aanbranden.
Voeg een scheut water toe en zet de deksel op de pan. Laat dit ca. 10 min. zachtjes stoven. - Roer er daarna de mango chutney doorheen. Nu moet het een niet te dikke saus zijn.
- Giet de aardappelen af, maar bewaar het kookvocht.
- Stamp de aardappelen nu goed met de zuurkool en voeg zowel zuurkoolvocht als aardappel-kookvocht toe.
- Breng tenslotte op smaak met versgemalen peper en klaar is Kees!
- Schep een flinke hoeveelheid stamppot op een voorverwarmd bord en schenk er wat gehaktballetjes met saus overheen.